IJssculpturen van Cool Event Scheveningen recensie – Tales of Steam & Ice (Tripper)

Hoewel ik naar een ijshotel ben geweest en in Lapland, heb ik eigenlijk nooit echt een ijssculpturenfestival bezocht. Daar is verandering in gekomen, want via Tripper heb ik de ijssculpturen-expositie van Scheveningen bezocht. Was dat klappertanden het waard?

Het is best gek om het strand van Scheveningen op te lopen en geen zandsculpturen te zien, maar een wit tijdelijk gebouw waarin strobalen staan opgesteld en mensen enthousiast aan de koffie, thee en chocolademelk zitten. Je zou bijna niet herkennen waar de ingang van de expo is, aangezien die gewoon bij een grijze, dichte deur is.

Eenmaal binnen kijk je je ogen wel even uit en wel om diverse redenen. Het thema is erg origineel: steampunk. Nu is het echter ook wat alternatief: mensen weten hier nagenoeg niets over, dus je hebt goede uitlegbordjes nodig om mensen te vertellen wat steampunk is: een soort fantasiewereld uit de 19e eeuw, waarbij de revolutie van stoom een grote rol moest gaan spelen. Kortom, een heleboel tandwielen en andere ouderwets mechanische mogelijkheden. De gekste dingen worden bedacht in de steampunk en het is altijd geweldig om op een fantasyfair een groep mensen gekleed in steampunk-stijl te zien.

Hoewel dat allemaal heel tof is en ik door mijn vreemde interessegebied wel iets weet van steampunk, kan ik me voorstellen dat het lang niet iedereen zal aanspreken. Wat moet een kind nou bijvoorbeeld voor chocolade maken van een klein stukje van het vrijheidsbeeld, dat ook nog op zijn zijkant ligt en helemaal in steampunk-stijl is nagemaakt? Dat is moeilijk te herkennen.

Slechte bordjes

Wat ook niet echt helpt, dat is dat de bordjes abominabel geschreven zijn. Bij dezen meld ik me aan als vrijwilliger om dat volgende keer even te checken op spelling, maar ook uberhaupt op wat er gezegd moet worden, want we kwamen echt constructies tegen waar ook de op stoom werkende honden geen brood van lusten. Je zou denken dat dat komt omdat het in Google Translate is gegooid, maar volgens mij was dat toch echt niet het geval. Geen idee, maar mijn ooit bevroren tenen kromden niet van de kou, maar wel van de bordjes.

Dat klinkt allemaal nog niet denderend, maar ik ga je nu vertellen waarom deze activiteit toch echt wel de moeite waard is. Je hoeft er ten eerste niet allemaal speciale kledij voor aan: je kunt gewoon in je winterjas naar binnen. Het is wel heel koud natuurlijk, maar niet zo koud dat je van extra lagen wordt voorzien. Daar kun je zelf wel voor kiezen, maar aan de andere kant ben je er ook redelijk snel doorheen, waardoor je niet de tijd hebt te bevriezen.

Prachtige sculpturen

Toch raad ik je aan wel de tijd te nemen om de ijssculpturen goed te bekijken, want ze zijn wel overduidelijk met enorm veel liefde ontworpen en gemaakt. Van het eerste stuk tot het laatste object: alles is even indrukwekkend. Er wordt gewerkt met sneeuw om grote beesten te bouwen, maar ook met ijs en licht om nog betere voorstellingen van zo’n steampunkwereld te kunnen maken.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de sculpturen aanraakt, maar er is er eentje waarbij dat wel mag. Daarin mag je plaatsnemen, want het is een soort high fantasy-koets. Grappig voor een foto, al moet je wel opletten dat je geen schijnsels in je scherm ziet of de nevel de boel te flets maakt. Heel gaaf dat het er is, want dan heb je toch de kans om zo’n sculptuur weer op een heel andere manier te ervaren.

Mijn favoriete sculpturen waren de uilen, al vond ik de Alice in Wonderland-objecten ook erg indrukwekkend. Het is zo mooi om te zien hoe ze spelen met mat en glanzend ijs, en hoe grote buizen de ruimte koud genoeg houden. Ook de kasteelpoort waar je onderdoor loopt is imposant. Het is misschien niet een heel grote ruimte, er is wel overal iets moois te zien met geweldige details.

Cool event

Het is ook wel lekker om even in die kou te lopen. Het is een droge kou, dus als je dan eenmaal weer buiten bent, dan voelt die winterwind bijna als een warm briesje. Je bent waarschijnlijk in een half uur wel door de expo heen, maar zeker voor het geld van de deal is dat een dikke aanrader. Bovendien ben je dan toch al in Scheveningen, dus dan kun je net zo goed lekker genieten van de pier die ernaast ligt of een mooie strandwandeling maken, of je geluk beproeven in het casino of de arcadehal.

Via Tripper kun je een ticket kopen voor 6 euro per persoon. Daarvoor krijg je niet alleen toegang tot de expositie: je kunt er ook een lekkere warme chocolademelk met slagroom van halen. Niet slecht toch? Het is echt een koopje als je het mij vraagt. Betaal je 10 euro entree exclusief drinken, dan zou ik er toch wel even anders naar kijken. Normaliter kost entree inclusief warme chocolademelk 12,50 euro.

Je kunt de ijssculpturen-expositie nog bewonderen tot en met 13 januari.

7.0

Website IJssculpturen-Expositie

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s