Amsterdam Boat Experience recensie – Amsterdam Light Festival (Groupon)

Het Amsterdam Light Festival is wat mij betreft een gouden greep van de stad Amsterdam. Hoewel dit festival al voor de dertigste keer wordt gehouden (of zoiets…), wordt het elk jaar een grootser evenement. Meestal is dat niet leuk, maar dat is in dit geval geen probleem.

Het was de tweede keer dat ik het Amsterdam Light Festival bezocht en het regende. Erg jammer, want we wilden nou juist mooie foto’s maken. Dat zou wat moeilijk worden door het zijl wat op de boot zat om hem overdekt te maken, maar we waren allang blij dat we droog zaten. Bovendien wisten we een tactische plek te kiezen, daar waar mensen in en uit gingen. Daar was namelijk een flap die je omhoog kon doen, zodat je alsnog foto’s kon maken van de objecten, zonder dat daar een plastic raam met regendruppels voor zat.

Amsterdam Boat Experience op Groupon

Maar goed, laat ik bij het begin beginnen. Ik wilde mijn lief meenemen op de Amsterdam Boat Experience, dus ik kocht op Groupon twee Early Bird-tickets à 17,50 euro per stuk. De waarde zou 40 euro zijn, maar dat vind ik wel wat hooggegrepen: voor een boottochtje van anderhalf uur zou ik iets lager gaan zitten. Maar goed, het zijn wel early bird tickets want inmiddels kosten ze 19,50 euro per persoon, hoewel ik ze bij andere aanbieders wel voor lagere prijzen tegenkom (al zal dat ongetwijfeld een andere aanbieder van boottochten zijn).

Hoe dan ook, voor je denkt dat ik de negatieve kant op ga: de Amsterdam Boat Experience heb ik als heel positief ervaren. Ik moest eerst mijn reservering verplaatsen en dat kon zonder problemen. Een dagje van te voren kregen we nog netjes een mailtje dat we onze tocht niet moesten vergeten en eenmaal onderweg ontvingen we een WhatsAppje met daarin precies waar we ze konden vinden en hoe we ze konden herkennen. Erg handig, want het is donker, er zijn erg veel boottochten-aanbieders en het was een pittige, logistieke organisatie die er gaande was.

De pier bij Sea Palace

The Amsterdam Boat Experience heeft de “pier” van het Sea Palace-restaurant als opstapplaats en het is een komen en gaan van mensen en boten. Er staat een iemand met een lijst en daar meld je je. Sta je erop, dan is dat mooi en dan krijg je zo’n glow in the dark-staafje (helaas zonder sluiting, want anders had het een leuk armbandje geweest) in een bepaalde kleur. Op de pier is met lampen aangegeven welke kleur waar hoort en dan meld je je daar bij je boot. Het gaat hartstikke snel en smooth.

We vertrokken iets later door een groep die moeilijk deed en iemand die langs het toilet moest (belangrijk: je kunt op de boot niet naar het toilet dus doe dat van tevoren). De boten zijn verder best luxe. Het zijn een soort diepe schuiten met zachte kussens  om op te zitten, verwarming en overdekking door zo’n zeil-achtige stof. De boten zijn zo ingedeeld dat je met zijn allen in een soort kring zit, dus als je te laat komt met een groep, dan zal je waarschijnlijk uit elkaar moeten gaan zitten als mensen niet genoeg inschikken.

Amsterdam Light Festival

Eenmaal zittend en onderweg vertelt de kapitein verhalen over Amsterdam en over de lichtjes van het Amsterdam Light Festival, terwijl de hostess de hele boot overrent om iedereen van drinken te voorzien. Belangrijk detail: bier, wijn, fris en glühwein is onbeperkt, inclusief een lekkere plak kerststol. Hoewel, soms neemt de hostess het over en vertelt zij ook wat. In ieder geval doen ze er alles aan om de sfeer gemoedelijk te maken, dus al gauw is het ook wel gezellig op de boot. We zaten met alleen Nederlanders, waardoor de uitleg ook in het Nederlands is, maar als je met een niet-Nederlander op de boot zit, dan kan het zijn dat je de uitleg in het Engels krijgt.

Ik vond dat de uitleg niet altijd even diepgaand was. Ik miste daarbij vooral uitleg over het materiaal dat was gebruikt of uitleg over de artiest zelf. Maar er werd wel bij elk kunstwerk iets vertelt, vaak de naam van de artiest en dan wat de gedachte achter een object is. En als je iets over Amsterdam wil vragen, dan kan dat ook, want daar weten ze ook meestal wel antwoord op. Omdat de sfeer zo goed is, voel je je ook vrijer om een vraag te stellen of een gesprek aan te gaan, dus dat is erg leuk.

De lichtobjecten zelf zijn elk jaar weer bijzonder. Er zijn altijd objecten waarvan je denkt: nou, weinig indrukwekkend. Terwijl er altijd een paar zijn die je goed bijblijven. Mijn favoriet is waarschijnlijk de Starry Night, mede omdat die gemaakt is omdat je in de oververlichte stad vaak geen sterren meer ziet. Mooie gedachte. Ook het object van diverse paardebloempluisjes is een populair stuk. En de spin op de brug is heel gaaf, al kleeft daar niet echt een betekenis aan vast. Het is weer een leuke variatie van verschillende materialen, gedachten en kunstenaars en dat is genieten. Er worden er uit honderden aanmeldingen maar een stuk of 30 gekozen, dus het is voor een kunstenaar een ware eer om mee te mogen doen.

Zeer geschikt uitje

Ik moet zeggen dat ik dit uitje voor 17,50 euro per persoon eigenlijk heel erg prima vond. Je krijgt de hele weg drinken als je dat wil, hoewel ik wel warme chocolademelk miste, en je bent voor een gewone rondvaartboot overdag ook al gauw iets van 13 euro kwijt. Dit is sfeervol ’s avonds en aanzienlijk minder fabriek-achtig dan zo’n rondvaartboot, hoewel dat wel even zo voelde toen we op de kant stonden te wachten op de onze boot. Maar eenmaal aan boord is het een knusse bedoening en doet het personeel echt zijn best om toegankelijk te zijn.

Twijfel je dus nog of je zal gaan of niet, dan zou ik zeggen: lekker doen. Het is weer eens een ander uitje dan naar de bioscoop en het past helemaal in deze tijd van het jaar met alle lichtjes. En oh ja, er wordt ook helemaal niet afgedwongen dat je een fooi geeft. Het wordt genoemd en het is optioneel, maar als je even geen cash bij je hebt, dan is er ook geen man overboord (hihi, sorry voor die woordgrap).

 

8.0

Website Amsterdam Boat Experience

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s