Grachtenatelier recensie – Workshop moleculair koken (Groupon)

Als een workshop bijzonder is, dan is de kans 90 procent dat CheapMiep erop af komt. Zo ook de workshop moleculair koken bij het Grachtenatelier in het centrum van Utrecht. Een workshop die normaliter 160 euro kost volgens Groupon, maar nu 74,99 euro. Dat is geen slechte prijs, zeker niet aangezien je je brouwsels ook zelf mag opeten. Maar, was dat wel zo lekker, en was het proces (het koken dus!) wel zo uitdagend als werd gesteld in de tekst op Groupon?

Als mensen me vragen: wat is moleculair koken, dan had ik voor deze workshop geantwoordt: dat is op wetenschappelijke basis koken, met stikstof enzo. Nu zou ik dat echter anders omschrijven. Wegens de locatie van het Grachtenatelier kon er namelijk geen stikstof worden gebruikt, waardoor we alleen hebben gekookt met de moleculaire substanties Agar Agar, Algi, Calcic en nog een paar. Dat vond ik jammer, omdat het uiteindelijk betekende dat je wat (zeer nauwkeurig afgemeten) poedertjes bij je kookproces gooide, in plaats van dat het wat meer hands-on en ruw voelde.

MoleculairKokenWorkshop7

Parels bij Grachtenatelier Utrecht

Echter was het uiteindelijk wel weer veel indrukwekkender dan ik bij de uitleg bedacht. Met een groep van 16 man gingen we om half vijf (het begon om 4 uur, maar eerst binnenkomen, uitleg, et cetera) eerst aan het ene blok onze amuse maken: een tzatzikibol, en daarna maakten we parels van caramel, balsamico-azijn en aardbei. Harstikke leuk, want die parels zouden later in het voorgerecht (balsamico) en dessert (zoete parels) voorkomen. Voor het maken van beide dingen werd je per duo aan een snijplank gezet, dus het is verstandig deze workshop met een even getal aan mensen te doen.

MoleculairKokenWorkshop3

Vervolgens is het soms wat hectisch om te vinden wat je nodig hebt (de juiste kop op je staafmixer, een nieuwe kom), maar er loopt voldoende personeel rond om te zorgen dat je nooit lang hoeft te wachten. De dames zijn echt ruim vier uur lang alleen maar bezig met de groep, ze aten zelfs niet mee, omdat er toen opgeruimd moest worden. Hard werken dus, en ze deden het hartstikke duidelijk en leuk. Ik had al eens eerder een workshop bij Grachtenatelier gedaan, maar dan iets creatiefs, dus ik wist dat dit een familiebedrijf is waar hart en ziel in de activiteiten wordt gelegd, maar ik was alsnog zeer positief verrast over de professionaliteit, gezelligheid en hulpvaardigheid van de dames.

Alles was ook fantastisch voorbereid: de meeste dingen lagen al klaar of waren snel te vinden, en je kunt ook best snel zelfstandig aan de slag, mede dankzij de duidelijke receptkaarten die overal bij lagen (en die later nog per mail zijn opgestuurd, mocht je thuis aan de slag willen). Het meest bijzondere proces was bijvoorbeeld het maken van die parels, hoe je dan moest zorgen dat het caramelsiroop met iets werd gemixt zodat het bij aanraking met het andere goedje (water gemengd met iets) niet gewoon oploste in het water, maar juist bij elkaar bleef hangen en uiteindelijk een vliesje kreeg (waardoor het dus die parelvorm krijgt, en het als het ware openspat in je mond.

MoleculairKokenWorkshop6

Lekker moleculair koken

Het was erg leuk om de parels te maken, maar precies toen we er een beetje klaar mee begonnen te zijn, gingen we over naar het andere blok. Daar werden de voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten gemaakt. Ditmaal maakte je niet je eigen dingetje zoals bij de amuse, maar moest je juist per tweetal een (deel van een) gerecht maken voor de hele groep. Dat is natuurlijk even meten als je recept voor tien personen is en je met zestien bent, maar dat ging overal goed. Het is wel even kiezen wat je wilt maken. Sommige gerechten hadden alsnog veel gemeen met het parels maken (honingparels om precies te zijn, voor op de camembert uit de oven), maar andere gerechten waren weer heel wat anders, zoals de heerlijke kiwi-biefstuk met kruidig schuim erop.

CheapMiep en partner waren verantwoordelijk voor een deel van het voorgerecht, namelijk de rucola-spaghetti, die we moesten maken door rucola tot sap te pureren, te mixen met Agar Agar, en vervolgens met zo’n spuit uit een dokterskoffertje door kleine buisjes te duwen, even in water te houden en met een andere spuit met lucht er weer uit te laten schieten. Het was heel bijzonder hoe rucola ineens in spaghetti werd veranderd, hoewel de spaghetti wel wat plastic-achtiger was dan normaal, was het alsnog erg lekker. Een beetje ham, mozzarella, mini-tomaat en die bascilicumparels erbij en smullen maar!

MoleculairKokenWorkshop2

Elk duo was druk doende met het eigen gerechtje, waardoor je op een gegeven moment even uit elkaar moet gaan om bij anderen te kijken wat zij aan het doen zijn. Dat wordt gelukkig aan tafel ook nog even verteld per gang, maar het is toch leuk om ook het kookproces te zien gebeuren; daarvoor doe je immers een workshop. Ik vond het in ieder geval een zeer geslaagde workshop. Het leuke is dat hier zowel vrouwen als mannen op afkomen, jong als oud, en dat maakt het gezelschap helemaal prima. Het enige nadeel vond ik dat de ruimte (die verder prachtig is) een lastige acoustiek heeft, waardoor je elkaar bijna niet kunt verstaan aan tafel. Maar goed, je komt er natuurlijk vooral om te koken. Het grappige is dat de gerechten ook echt een beetje Michelin-ster-achtig smaken, omdat er allerlei technieken zijn gebruikt die ook in zulke restaurants veelvuldig worden gebruikt.

Zeer geslaagd op diverse fronten

Ik vond het ook verbazingwekkend hoe eigenlijk alle gerechten heel goed waren gelukt. Het schuim op de biefstuk zakte wel wat snel, maar dat was eigenlijk het enige. Qua smaak was alles goed, het zag er goed uit, en vooral het dessert was een feestje op mijn bord. Het is een workshop die wat duurder is dan vele andere workshops op Groupon, maar die 40 euro per persoon is het zeker waard. Je bent immers niet alleen ruim vier uur onder de pannen, je geniet ook nog eens van een fantastisch drie-gangendiner. Houd er wel rekening mee dat je drankjes terplaatse dient af te rekenen, maar dat is de doorgewinterde Grouponner gewoon gewend natuurlijk.

Een dikke aanrader, dat zijn de workshops bij Grachtenatelier sowieso, maar deze wel iets meer. Het is een hele originele workshop, een heel laagdrempelige workshop, die veel mensen aanspreekt (we moeten immers allemaal eten!). Ik begrijp wel dat ze meestal dezelfde gerechten maken, dus ik zou het wel bij een keer houden, maar ga er voor! Het personeel is fantastisch, de maaltijd is zeer geslaagd en het is een ervaring om niet snel te vergeten. De namen van die gekke middeltjes daarentegen… šŸ˜‰

MoleculairKokenWorkshop1

9.5
Website Grachtenatelier Utrecht

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s