Tijgerworkshop Recensie – Tijgers voeren bij Stichting Leeuw (Groupon)

CheapMiep is dol op dieren en dat betekent dat ik heel graag workshops doe die met dieren te maken hebben. Dat is soms wat lastig, want meestal betekent dichtbij dieren komen dat de dieren dat niet per se heel prettig zullen vinden, maar ik probeer mijn activiteiten altijd zo uit te kiezen dat de beesten er zo min mogelijk last van hebben of liever nog: bij gebaat zijn. Zeker sinds ik een jaar geleden een safari heb gedaan in Afrika, is mijn idee over dierenwelzijn enorm veranderd. Ik was in eerste instantie dan ook ietwat sceptisch over de tijgerworkshop bij Stichting Leeuw, die werd aangeboden door Groupon. Zou dat wel zo goed zijn voor die beesten, steeds mensen om zich heen te hebben?

Stichting Leeuw: voor katachtigen

Op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna bevindt zich Stichting Leeuw, een bijzondere organisatie die zich inzet voor katachtigen. Mocht je net als ik denken dat een tijgerworkshop misschien zielig is, dan kan ik je uit de droom helpen: Stichting Leeuw lijkt op geen enkele wijze van plan te zijn de dieren allemaal te houden. Integendeel, er zijn al twee leeuwen via Stichting Leeuw terechtgekomen in Afrika. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het gedeeltelijk natuurlijk wel; de leeuwen zijn er helaas soms zo slecht aan toe als ze bij de stichting aankomen, dat ze waarschijnlijk nooit geheel in het wild kunnen leven. Een van de leeuwen in Afrika nu, is bijvoorbeeld niet capabel om helemaal aan haar lot te worden overgelaten in het wild, omdat haar eerste eigenaar haar klauwen liet verwijderen. Heel erg naar.

Wat wel fascinerend is, is om het verschil te zien van Stichting Leeuw een paar jaar geleden, en Stichting Leeuw nu. Ik was er destijds en toen viel me op dat ze helemaal niet supervol zaten qua dieren (bij Stichting Leeuw) en dat Landgoed Hoenderdaell (dat ook een soort dierentuin is) nog best in de kinderschoenen stond. Inmiddels is dat heel wat anders, Stichting Leeuw zit nu helemaal vol dieren en neemt geen extra dieren meer aan, en Hoenderdaell is opgebloeid in de laatste jaren. Het is ook goed om te horen dat er twee leeuwen zijn uitgezet in Afrika, zij het in een nog omheind verblijf met monitoring. Ik geloof echt dat Stichting Leeuw goed in de zin heeft, en ik ben ook heel blij dat ze de omheining om de dieren heen zo heeft gemaakt dat je alleen kijkgaatjes hebt als dierentuinbezoeker.

Unieke tijgerworkshop

Ben je echter binnengekomen met een bon van Groupon, Ticketveiling, enzovoorts, dan mag je je wel even binnen omheiningen begeven. Echter gaat daar eerst een presentatie aan vooraf waarin een vrijwilligster uitlegt wat de stichting doet, en uiteraard enkele veiligheidsmaatregelen voor de tijgerworkshop. Erg netjes, compleet met een kop thee/koffie en een stuk heerlijke appeltaart. De groep wordt ook mooi klein gehouden, wat ook wel mag voor het bedrag dat je betaalt; want dat komt toch neer op zo’n 60 tot 70 euro, afhankelijk van welke website je gebruikt. De tijgerworkshop houdt in dat je gaat bekijken hoe de jachtsimulator werkt, die er special is gebouwd in een soort enorm binnenverblijf waar de dieren dan heen worden getransporteerd om hun jachtinstincten op te roepen door ze achter een stuk vlees te laten wandelen. Ik was daar eerlijk gezegd niet heel erg van onder de indruk, ik vind het mooi dat het wordt geprobeerd, maar ik vraag me af of het echt zo effectief is. Het gedoe om dat dier in dat binnenverblijf te krijgen, en de tijger die bij ons moest jagen, had nagenoeg geen interesse; het kwam zo in ieder geval niet zo effectief over.

Gelukkig gingen we daarna om de kooien van de katachtigen heenlopen, waarbij meer weer uitgelegd over waar de dieren vandaan kwamen. Schrijnende gevallen over circusdieren die nooit meer terugkunnen naar Afrika, waardoor zij ook worden gebruikt voor het voeren; want dat is uiteindelijk een van de bijzonderste dingen aan de workshop: je gaat zelf een tijger voeren. Dat gaat natuurlijk niet door een homp vlees te gooien in een verblijf vol wilde beesten, maar door met een uit de kluiten gewassen pincet een mooi bitesize stuk vlees aan een tijger te geven door het hek heen. Sommige tijgers gedragen zich net als katten, en gaan helemaal tegen het hek aankroelen. Aan de ene kant heel schattig, maar aan de andere kant natuurlijk heel naar om zo’n majestueus wild dier te zien doen alsof hij een huiskat is.

Gezellige groep

Maar goed, dit is allemaal niet Stichting Leeuws schuld, want hoewel je het met dieren nagenoeg nooit helemaal perfect kunt doen (dierenliefhebbers zijn vaak heel lomp tegen elkaar 😉 ), ben ik er door deze workshop wel van overtuigd geraakt dat Stichting Leeuw er echt is om katachtigen te helpen en zo snel mogelijk in het wild weer uit te zetten, behalve dan dus die tijgers die voor de workshop worden gebruikt. Workshops die hard nodig zijn, omdat de stichting geen overheidsgelden krijgt. Uiteindelijk was het heel erg gezellig met de groep, die verder vooral uit stelletjes bestond. Ik heb ontzettend veel geleerd over tijgers, de vrijwilligers hebben duidelijk hart voor de zaak en het is magisch om oog in oog te staan met zo’n enorm, prachtig, indrukwekkend dier. Het is wel een wat duurdere activiteit, maar je krijgt in deze ruim 3 uur durende workshop wel waar voor je geld, zeker omdat het meeste ervan ten goeden komt aan de dieren. Let wel: het is wel een workshop die vooral is voor volwassenen, want voor kinderen is het waarschijnlijk moeilijker om regels te onthouden.

8.0
Website Stichting Leeuw

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s