DFDS Recensie – Minicruise Newcastle (VakantieVeilingen)

“Samen per luxe cruiseferry naar Engeland” of “Samen cruisend naar Engeland? Ga op Minicruise”; VakantieVeilingen staat er vol mee. Ook in mijn kerstpakket heb ik de afgelopen jaren steeds een bon gekregen van DFDS Seaways voor een tweede persoon gratis op Minicruise. Inmiddels was ik er zo nieuwsgierig naar geworden, dat ik zelf alvast zat te kijken hoe we het goedkoopst op zo’n boottocht naar Newcastle konden gaan. Echter besloot mijn vriend gebruik te maken van het speciale Valentijnsaanbod van VakantieVeilingen, en scoorde hij het als mijn Valentijnsdagcadeautje voor 100 euro (tja, ik ben een CheapMiep, dus ik moet dat toch vragen!).

Ten eerste moet je een Minicruise niet doen als je het eigenlijk alleen gebruikt als een manier om in Newcastle te komen. Het overgrote deel van het tripje spendeer je namelijk op de boot. Op een lente-achtige woensdagmiddag reisden we naar IJmuiden, wat redelijk goed te doen is met het openbaar vervoer. Het enige minpuntje is dat de bus die stopt op de bushalte voor de terminal, maar op heel selecte tijden gaat. We waren om een uur of vier aanwezig en om 17:30 uur Nederlandse tijd vertrok de boot. Het inchecken ging razendsnel, en de boot was overduidelijk niet vol. Wel was het opvallend dat er heel veel verschillende nationaliteiten waren.

Aziaten en Oost-Europeanen

Niet alleen onder de gasten (Engelsen, Duitsers, Fransen, Nederlanders), maar ook onder het personeel. Het klinkt misschien wat racistisch, zo is het niet bedoeld, maar het viel enorm op dat Aziaten allemaal dienstverlenende taken hadden in de horeca, en Oost-Europeanen voornamelijk het zwaarde bootwerk deden en de boel in de gaten hielden. Niks mis mee trouwens hoor, ik las een recensie van iemand anders die aangaf zich te storen aan het feit dat hij Engels moest praten en dat dat gebrekkig was, maar daar hebben wij op geen enkel moment last van gehad. De meeste personeelsleden doen hun best om een woordje Nederlands te praten zelfs.

Om eerlijk te zijn had ik een beetje een goedkope, lelijke, stinkende boot verwacht waarop eigenlijk weinig luxe was, maar dat had ik absoluut mis. De DFDS King Seaways Ferry is een prachtige boot met een zeer luxe uitstraling van binnen. De indeling is ook redelijk gemakkelijk te begrijpen, hoewel we wel de weg naar de bioscoop kwijt waren (tip: neem daarvoor de lift). Er is een handige gastenbalie voor al je vragen, waar je ook een landkaartje kunt vragen van Newcastle, die je overigens niet echt nodig zal hebben waarschijnlijk. Het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam, en de cruise voelde in het eerste uurtje al echt als een luxe vakantie-tje, in plaats van slechts een manier om naar de overkant te varen.

Onze hut was ook prima in orde. Ik wist al dat we niet een luxe hut hadden, maar een gewone binnenhut met stapelbedjes, maar dat vond ik juist wel knus en schattig. Dat was het ook, want de hut is dan niet mega-luxe, het is ook zeker niet armoedig. Het bed lag prima, er was een klein bankje met tafeltje en een douche die ook bizar goed was. Het is heel indrukwekkend hoe ze zoveel perfect bruikbare meubelen op zo’n klein postzegeltje hebben kunnen planten. Onze hut zat op de 9e etage en we hadden naast ons wat Britten (die wel van een drankje hielden, zo merkten we toen ze midden in de nacht aan het overgeven waren en riepen dat ze alles stuk gingen slaan, maar gelukkig was dat maar even, daar hadden we verder weinig last van.). Sowieso is het grappig om te zien wat andere gasten doen; sommigen spenderen al hun tijd in de nachtclub, anderen gaan gokken in het casino, en weer anderen zitten gewoon te puzzelen op een stoeltje in de gang.

Newcastle12

De bioscoop voor onszelf

Wij zijn nogal nerds dus we gingen naar de bioscoop: Kung Fu Panda 3. Ten eerste tof dat ze die al hadden, want pas nu draait die film in de bioscoop in Nederland (en onze cruise was drie weken geleden). Ten tweede hadden we de hele bioscoop voor onszelf! Dat was natuurlijk heel bijzonder, en handig, want zo konden we mooi vooraan zitten. Het scherm is niet zo heel erg groot (en het beeld ook niet van heel goede kwaliteit), maar we hebben toch erg van de film genoten. We mochten ook de koek die we bovenin de boot hadden gekocht meenemen, dus DFDS dwingt je niet om hun popcorn-met-frisdrank-pakketje (4 euro) af te nemen. Plus, dit hadden we overduidelijk ook op de boot gekocht, dus ja, zou raar zijn als ze daar moeilijk over deden.

Na ons avondje in de bioscoop gingen we nog even op het bovenste deck staan om nog even het gevoel te hebben ‘king of the world’ te zijn, we waren immers op de King Seaways šŸ˜‰ Dat was heel lekker, maar we begonnen trek te krijgen. Gelukkig hadden we gereserveerd in het steak restaurant genaamd Explorer’s Steakhouse. Uiteraard zou dat een duur dinertje gaan worden, want eten is wel duur op het schip. Het eten was niet enorm veel, maar het was wel goed klaargemaakt en mooi opgediend. Bovendien hadden we door onze VakantieVeilingen Valentijnsaanbieding nog tweemaal champagne tegoed, en het restaurant was zo vriendelijk om dit om te zetten in twee frisdrankjes (we houden niet van champagne, hihi). Dat was erg netjes, helemaal omdat een glas 7up in een soort emmer kwam en meteen 4 euro kostte.

Neem je portemonnee mee

Overigens liep ik op de boot niet de hele tijd zo moeilijk te doen over geld hoor, je weet dat dat zo is en dat accepteer je gewoon, maar meer om je een idee te geven wat zoiets kost. Dus uiteindelijk waren we met zijn tweeetjes iets van 80 euro kwijt aan het diner, met dessert. We besloten wel dat we op de terugweg dan maar voor iets goedkopers zouden gaan, zoals een pizza of buffet (waarover later meer). We keken nog even in de winkeltjes aan boord, die best leuke dingen hadden voor een goede prijs, en daarna gingen we nog iets kijken op onze iPad voor we gingen slapen.

Na een hele goede nacht slaap, werden we om 8 uur Nederlandse tijd gewekt door de indringende vrouwelijke stem op de intercom, die heel duidelijk uitlegde hoe laat we zouden aankomen in Newcastle, en dat Minicruise passagiers hun spullen in de hut konden laten liggen. Dat deden we dus ook (onze niet waardevolle spullen uiteraard), en toen het eenmaal zo rond aanmeringstijd was om een uur of half 10/10 uur, moesten we nog erg lang wachten voor we de boot afkonden. Eerst moesten we lang in de gang staan, en toen lang in de slurf naar de kant. Uiteraard moet je paspoort weer gecheckt worden als je aankomt, en dat proces nam nogal wat tijd in beslag. Dat vond ik eigenlijk een van de weinige nadelen aan deze cruise, dat we een uur tot anderhalf uur aan het wachten waren om van de boot af te komen. Dat is niet alleen vervelend op de heenweg wanneer het allemaal van je tijd in Newcastle afgaat, maar ook op de terugweg wanneer de bus die dus bij die terminal-bushalte stopt, voor het laatst gaat om kwart over 10 (wat totaal niet haalbaar is).

Newcastle8

Een busrit van DFDS

Maar goed, eenmaal in Newcastle stond de bus om ons naar het centrum te vervoeren al klaar en deze vertrok vrijwel meteen. Het was erg leuk dat het een typische Engelse bus was, maar ik had het leuker gevonden als er onderweg nog wat werd verteld over Newcastle. Helemaal in ons geval, als je vooral gaat om te winkelen en te eten, dan is het busritje een goede manier om nog iets mee te krijgen over het prachtige plaatsje met zijn mooie architectuur. Gelukkig konden we die architectuur ook wel zien tijdens het rondlopen in de stad, maar in principe is dat stille moment in de bus natuurlijk prima om een bandje te laten lopen met informatie over Newcastle. Misschien mag het niet omdat er ook een Hop On Hop Off bus rondrijdt in de stad?

Hoe dan ook, eenmaal in Newcastle waren we enorm blij toen we bij het station werd afgezet, want dat ligt middenin de stad aan een straat die maar liefst 3 comicwinkels telt. Wat ik al zei, we zijn nogal geeks, dus we waren enorm blij dat er maar liefst drie van dit soort winkels aanwezig waren in de stad, laat staan op een straat. We waren echter nogal vroeg, waardoor sommige winkels nog niet open waren (we kwamen om kwart voor 11 aan, en om 11 uur openden de winkels), dus dat gaf ons mooi tijd om nog wat te ontbijten bij Greggs. Heerlijk om weer terug te zijn in het Verenigd Koninkrijk, ze hebben er zoveel lekkers! Overal betaalden we gewoon met credit card, we hebben nergens ponden nodig gehad.

Verder hebben we vooral geshopt, er zijn veel mooie winkelstraten en het centrum is heel erg duidelijk en overzichtelijk. Voor lunchtijd had ik gereserveerd bij Jamie’s Italian, dat ook praktisch in het midden van de stad zit op een heel herkenbare locatie bij een hoog beeld, en dat was een absolute aanrader. Wel weer erg duur natuurlijk, maar de smaken waren goed, het interieur is fantastisch en je had een mooi uitzicht op een drukke straat in Newcastle. Er zaten ook wat Geordie Shore-achtige mensen in het restaurant, wat ik wel grappig vond, want dat is inmiddels ook een van de dingen waar Newcastle om bekend staat.

Newcastle3

Is vijf uur genoeg?

Verder na de lunch nog wat gewinkeld in een groot winkelcentrum in de stad en daarna om half 4 weer met de bus terug naar het schip. Vijf uurtjes in de stad is niet enorm lang, maar het is genoeg om even te hebben geroken, een heleboel dingen te kopen en weer vol goede moed op de boot te stappen. Ik zou het tof vinden als DFDS het mogelijk zou maken om een Minicruise op makkelijke wijze met een dagje te verlengen, want dan heb je denk ik net genoeg tijd om Newcastle echt goed te ervaren, maar die vijf uurtjes waren alsnog heerlijk hoor. Ik was bang dat het veel te kort zou zijn en dat je je kont niet kon keren of je moest weer terug, maar dat valt best mee.

Op de terugweg hebben we weer lekker wat op de iPad gekeken en we zijn toen op zoek gegaan naar een plek om wat te eten. Toen we ontdekten dat de pizzeria voor de meest simpele pizza al 18 euro rekende, besloten we het duurste buffet dat we ooit aten te nemen. In het 7 Seas restaurant betaal je een flinke 37 euro per persoon voor het bueffet, maar het is ook wel een goed buffet met heerlijke dingen zoals hele goede kipkluifjes, pulled pork, lekkere desserts, vers brood en heerlijke salades. Eigenlijk was alles van heel goede kwaliteit, dus hoewel het wel een enorme rekening was, was het wel een memorabel dinertje.

Na het eten was het alweer tijd om te gaan slapen, dus dat deden we. In onze hut lagen lekkere schone handdoeken, maar ons bed was niet rechtgelegd ofzo, het is niet zoals in een hotel, het is wat praktischer dan dat. Wederom werden we om 8 uur gewekt door die indringende vrouwenstem en gingen we toen we alles hadden heel rustig aan naar de uitgang. Wederom was het lang wachten, waardoor we dus die bus misten. Erg vervelend, want nu moesten we met al onze spullen weer een eindje lopen naar de bushalte op de Zwaanstraat. Maar we waren wel heel erg blij met onze nieuwe spullen en vooral de nieuwe ervaring. De Minicruise voelt echt als een luxe, korte cruise en hoewel de prijzen daar ook naar zijn, is het een ervaring die ik niet had willen missen. Het is heel gezellig met zijn tweetjes op zo’n boot vol met mensen uit allerlei windstreken, en Newcastle is een prachtig stadje.

Newcastle7

Minicruise: een aanrader

Ik zou deze deal bij VakantieVeilingen zeker weten aanraden, het is misschien zelfs mogelijk om de deal nog goedkoper te scoren, maar over het algemeen ben je tussen de 35 en 60 euro per persoon kwijt, als ik zo uit kan gaan van wat ik op internet tegenkom aan prijzen. Natuurlijk hadden wij er nog een champagne bij voor twee, maar dat is natuurlijk niet een enorm bedrag. Toch is deze deal bij VakantieVeilingen erg prima. Het verbaast me niet dat ze er standaard op staan voor rond de 100 euro, maar het verbaast me door alle wildgroei aan deals met DFDS ook niet dat ze er niet voor veel meer uitgaan dan dat. Of je nu met een groepje gaat, met je klas, met je geliefde of met je moeder, de minicruise van DFDS naar Newcastle is zeker de moeite waard.

PS: Last van zeeziekte? Je kunt van te voren bij de drogist wat anti-zeeziekte pilletjes halen. Ik had voor de zekerheid op de heenweg in de bus alvast een pilletje genomen, maar om eerlijk te zijn werkte het averechts: ik werd juist van dat pilletje heel misselijk, want de boot schommelde helemaal niet zo heel extreem. Misschien dus even wachten met het pilletje tot je zeker weet dat je anders problemen zal hebben. Op de terugweg was het water zo rustig dat we nagenoeg geen deining voelden, en zonder pilletje voelde ik me veel beter.

Newcastle6

8.5
Website DFDS Seaways

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s