House of Bols recensie – Entree voor 2 personen (Groupon)

Bij de Heineken Experience was ik wel eens geweest, maar dat was niet iets voor mij omdat ik meer een zoete drankjes/cocktails-persoon ben. Gelukkig heeft likeurmerk Bols een eigen ‘experience’, genaamd House of Bols. Op een supergoede locatie aan het Museumplein in Amsterdam kun je je daar een uurtje onderdompelen in de wereld van likeurs, jenever en cocktails. En dat kan nog met een Groupon ook.

Niet veel mensen spelen graag toeristje in eigen land, maar als er drank bij komt, dan zijn de meesten wel te porren voor een dagje uit. House of Bols neemt die drank heel serieus, zo bleek in House of Bols. Bols is niet alleen bekend vanwege de likeuren in allerlei kleurtjes; het is misschien nog wel bekender van de Businessclass-huisjes van KLM. Je kent ze vast wel, die delftsblauwe huisjes van porselein of ander aardewerk, waar dan via het schoorsteentje drank uit kon worden geschonken. Niet zomaar drank; Bols Jenever.

HouseofBols1

Groupondeal

Voor ik verder ga vertellen over ons middagje bij House of Bols, zal ik eerst de deal nog toelichten waarmee we die kant op gingen. Een cocktailworkshop hadden we wel eens gedaan, dus we besloten alleen voor de entree te gaan voor het museum. Voor 17,99 euro in plaats van 29 euro kocht ik kaarten op Groupon. Deed je er wel een cocktailworkshop bij, dan was dat 49,99 euro geweest (in plaats van 83,- euro). Op zich is 15 euro per persoon best aan de prijs voor een museum, maar in Amsterdam kom je daar zo tussen het Van Gogh en het Rijks best mee weg.

Het pand heeft een enorm luxe uitstraling, wat erg slim is. Immers is Bols een drankmerk en kun je dan al gauw het gevoel krijgen dat House of Bols een veredelde kroeg is. Absoluut niet; House of Bols is echt een museum, met een hele statige entree, goede informatieboekjes en een duidelijke opbouw. Zo kom je in het museum langs een tijdslijn waar de hele geschiedenis van Bols staat beschreven, maar ook langs interactievere delen waarbij je een smaaktest kon doen en een reuktest.

Die reuktest was erg grappig, omdat je daarbij niet alleen kunt raden uit al die 39 likeursmaken welke welke is (en geloof me, dat is na een tijdje best moeilijk te onderscheiden na al dat gesnuffel), maar het er ook heel vrolijk uitziet omdat alle likeurs een grappig kleurtje hebben. Hoewel, bijna allemaal, want een van hun lekkerste soorten, perzik, die is dan weer saai doorzichtig…

HouseofBols3

KLM-huisjes

Mijn favoriete deel uit het museum was echter de kamer met alle KLM-huisjes. We hadden er vroeger drie bij het raam staan en ze fascineerden mij altijd enorm. Niet alleen omdat ze er enorm schattig uitzien, maar ook omdat ik het zo’n ontzettend tof cadeautje vond. Waar bedrijven tegenwoordig hun logo op een USB-stick laten drukken en die uitgeven als presentje, had KLM samen met Bols heel goed nagedacht over dit cadeau voor luxe reizigers. Het is immers niet alleen heel Hollands, maar ook nog eens leuk om neer te zetten, van goede kwaliteit en met die drankverrassing erin.

Ik was erg verrast over de vele verschillende huisjes die er waren. Ik wist wel dat er verschillen waren, maar ik had niet verwacht dat de huisjes ook specifieke adressen moesten voorstellen en dat er zoveel waren. De opstelling was erg mooi om te zien en ik vond het genieten dat elke ruimte bij House of Bols zo verschillend was ingericht. In de geschiedenisdelen was het meer donker en ouderwets, terwijl de KLM-kamer helemaal delftsblauw was met ‘tegeltjes’. Schattig.

Wat ook een indrukwekkende kamer was, was die van de jenever. Het is een drank die mij niet erg trekt, maar ik vond het fijn om even met mijn handen in de grondstoffen te wroeten en ik vond het mooi hoe ze er een soort ouderwetse huiskamer van hadden gemaakt. Ook werden in deze kamer filmpjes afgespeeld over Bols jenever, wat erg goed werkte. Ik vind het grappig om te zien dat eigenlijk alle musea wel iets interactiefs aanbieden tegenwoordig, zeker omdat het vroeger altijd dramatisch gesteld was met dit soort IT-plannetjes. Het idee van een televisie die voortdurend filmpjes afspeelt is leuk, maar er wordt vaak maar slecht over nagedacht wat er gebeurt als het apparaat het een keer voor gezien houdt. Bovendien gaan niet alle bezoekers even zorgvuldig om met de geboden materialen..

HouseOfBols5

Likeuren en jenever

Goed, in House of Bols kun je alles leren over Bols als merk, maar ook over likeur en jenever. Aan het begin van het museum krijg je niet alleen je entreeticket, maar ook nog een gratis voucher voor een cocktail en twee shotjes naar keuze. Ook dit bleek interactief aangepakt, want je kon op een scherm kiezen welke cocktail bij jouw smaak paste. Ik ben een zoetekauw, dus ik ben voor een soort kiwi-mohito gegaan. Vriendlief is normaliter meer van de white russians, dus die nam een cheesecake cocktail die enorm lekker was. Wat ik grappig vond was hoe de bar met alle flessen zo perfect opgesteld, zo mooi clean eruit zag. De kamer eromheen bestond geheel uit spiegels, wat een beetje een gek effect had maar ook wel weer zo bijzonder is dat het me waarschijnlijk nog een tijd bijblijft.

Bols is ook wel scheutig met de drank, wat ik ook wel gaaf vind. Niet dat ik het type ben dat zo’n ervaring wil beleven voor de drank, maar het is wel een grote plus dat je na al dat dorst krijgen wel een flinke dorstlesser krijgt voorgeschoteld waarin het product waar je zojuist alles over hebt geleerd wel goed naar voren komt. Ik ben geneigd dit museum te vergelijken met de Heineken Experience, maar dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk. De Heineken Experience heeft als voordeel dat het veel grootser is opgezet en dat bier nu eenmaal veel universeler is dan likeur. Ik denk dat ik de voorkeur heb voor House of Bols, omdat het wat meer statig als een museum is en niet per se een soort toeristentrekpleister is.

De deal met Groupon was uiteraard een hele goede koop. Onder andere omdat je niet hoefde te reserveren en gewoon -alle dagen van de week dat House of Bols open is- kunt binnenwippen. Voor 9 euro per persoon had je niet alleen entree in het museum, maar kreeg je ook nog een cocktail en twee shots waar je normaal in Amsterdam al iets van 15 euro aan kwijt bent. Ik denk dat de normale prijs ook niet al te gek is, zeker voor Amsterdamse begrippen, maar het is wel een museum waar je in een uurtje, als het gezellig is 1,5 uur wel doorheen bent. Je kunt er niet makkelijk een middagvullend programma van maken, tenzij je een cocktailworkshop doet uiteraard. Zou ik hier snel naar teruggaan? Niet echt, ik heb het nu wel gezien (het is niet heel groot en ik zie ook niet snel een gelegenheid om er weer heen te gaan), maar het is wel tof dat dit een museum is dat ondanks dat het in een van de meest toeristische plekken van Amsterdam ligt, toch nog erg leuk is voor Nederlanders. Niet alleen door de drank aan het einde, maar ook door de KLM-huisjes en de interactiviteit ervan.

HouseOfBols4

8
Website House of Bols

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s