MaggieJiaozi Review – Workshop Chinese dumplings maken (Groupon)

Dumplings zijn mensen die naar China zijn gereisd bekend, maar anderen waarschijnlijk niet. Dat stelt Maggie, de vrouw achter MaggieJiaozi. Ik moet dat wel met haar eens zijn. Ik heb het geluk gehad wel ooit naar dat bizarre land te kunnen reizen en het dumpling dinner dat ik daar had, was excellent. Ik was wel steeds bang  voor wat ze erin stopten (sorry, het is en blijft China..), dus 100 procent genieten kon ik destijds niet. Mede daarom koos ik er direct voor de Groupon te kopen voor een workshop Chinese dumplings maken bij MaggieJiaozi. Immers wist ik nu exact wat erin ging.

Het komt niet vaak voor dat je een deal kunt kopen voor een persoon, dus dat vond ik een grote plus aan deze workshop. Hoewel ik meestal wel iemand kan vinden om mee te gaan (en dat was ook in dit geval geen probleem geweest), speel ik het soms liever op safe door een eenpersoonsdeal te kopen voor het geval mijn partner toch liever in bed blijft liggen of gaat gamen. Zeker een activiteit als een workshop kun je prima in je eentje doen, niet alleen omdat je toch druk bezig bent en niet veel hoeft te praten, maar ook omdat je meestal uiteindelijk toch wel aan de praat raakt met de personen naast je. Dat klinkt misschien wat dubbel, maar zo is het wel. Je kunt ervoor kiezen om lekker op je eigen eilandje aan de slag te gaan, of juist gezellig te kletsen en je in een groepje te mengen of een andere loner te zoeken.

Goed, je kon deze Groupon kopen voor 19,99 euro in plaats van 40 euro voor een persoon, en voor het dubbele voor 2 personen, enzovoorts. Een zeer goede deal, zeker omdat je niet alleen 20 euro betaalt voor een workshop waarin je heel goed de technieken van het dumplings maken leert, maar ook nog eens je buikje rond mag eten met diezelfde dumplings. Er werden uiteindelijk echt meer dan genoeg dumplings gemaakt dus ik ging tonnetjerond en zeer voldaan weer naar huis.

Dumplings1

Aan Tafel in Zaandam

Maar daar zijn we natuurlijk nog lang niet. Op een regenachtige zaterdag verzamelden we bij restaurant Aan Tafel in Zaandam, waar de workshop in een redelijk afgelegen plekje van het restaurant werd gegeven. Drankjes moest je zelf betalen (via een turflijstje, wat wel heel handig was) en redelijk op tijd schoven we aan tafel om naar Maggie’s uitleg over dumplings (oftewel: Jiaozie) te luisteren. Maggie is een prachtige, tengere vrouw uit Zuid-China. Ze woont al bijna 15 jaar in Nederland en spreekt de taal dan ook goed. Ze kon enorm goed vertellen en ik was heel verbaasd over hoe ze echt alles vertelde wat ik normaliter zou vragen. Denk aan: wanneer eten mensen dit in China? Maggie gaf allemaal leuke informatie over de dumplings, zoals hoe dit als een feestdagenvoedsel wordt gegeten en zelfs als ontbijt.

Wat me het meest inspireerde aan haar verhaal, was hoe ze -als ik het goed heb begrepen- in China een drukke, serieuze kantoorbaan had waardoor ze niet vaak uitgebreid kookte. Ze had tijdens haar hele leven in China slechts een paar keer dumplings gemaakt. Uiteraard veranderde haar leven enorm toen ze naar Nederland verhuisde en realiseerde ze zich hoezeer ze de dumplings miste. Ze begon ze steeds vaker te maken en ook de mensen om haar heen konden daar af en toe van meegenieten. Zo begon het balletje te rollen, van een Chinese vrouw die zelden kookte, naar een expert op het gebied van dumplings. Ik vind het heel mooi hoe ze haar leven zo heeft veranderd en er ook heel gelukkig mee is (of lijkt te zijn). Je merkte aan hoe ze vertelde en uitlegde dat ze er enorm veel plezier in had. En dat ze trots is dat ze Nederland meer kan leren over haar land, China, dat culinair zoveel meer is dan Babi Pangang.

Dumplings2

Het maken van dumplings

Goed, na haar verhaal konden we gaan beginnen met het maken van de dumplings. Ze liet eerst zien hoe ze het deeg maakte, met slechts wat zout, bloem en een heleboel water. Ze deed het uitgebreid voor, omdat we het zelf niet zouden gaan maken. Ze had namelijk voor iedereen op het snijplankje alvast een bol deeg neergelegd en een speciale houten stok die als deegroller zou dienen. Op zich geen probleem, ik hoeft niet altijd per se echt alles zelf te doen in een workshop. Bovendien maakten we twee soorten dumplings; eentje met gehakt en eentje met shiitake-prei. Die Shiitake moest een nacht van te voren weken dus dat had je ook niet tijdens die workshop kunnen doen. Bovendien legde Maggie heel goed uit hoe je deeg maakt, dus dat was duidelijk.

Dumplings5

Ik vond het wel wat jammer dat ze niet echt vertelde hoe ze de vulling maakte, want die werd gewoon klaar en wel in bakjes op tafel gezet. Gelukkig deelde ze ook recepten uit, waarin dat dan weer wel aan bod kwam. Misschien vraag je je nu af wat er dan nog overbleef om zelf te doen; veel! We moesten zelf namelijk van ons deegbolletje uiteindelijk zo’n gevuld ‘pasteitje’ maken. Dat betekende het deeg in een langwerpige rol kneden, in stukken snijden, platdrukken als een bitterkoekje en uitrollen tot het een mooi rond lapje was met een dikker middenstuk. Het was heel erg leuk om zo te freubelen, vooral omdat het er allemaal supermakkelijk uitziet wanneer Maggie het in haar routine doet, terwijl jij denkt alles zo goed te doen en toch nog met een triangelvorming stuk deeg uitkomt.

Dumplings4

Dichtvouwen van de dumpling

Uiteindelijk schep je dan wat van de vulling op je deeg en dan komt pas echt vaardigheid kijken: het dichtvouwen van de dumpling. Een belangrijk werkje, want net als bij ravioli moet je zorgen dat het goed afgesloten is en dus niet kan openbarsten tijdens het koken. Maggie liet diverse vouwmethoden zien, waarbij degenen met de plooitjes de moeilijkste varianten bleken. De triangelvorm was meer mijn ding; lekker makkelijk.

Uiteindelijk werden alle creaties op diverse wijzen klaargemaakt. Maggie had van die bamboemandjes mee om de dumplings te stomen, maar konden ook gekookt of gebakken worden. Uiteindelijk bleek bij het eten dat ik de gebakken variant het lekkerst vond. Het mooie is dat je bij het eten ook zag dat het heel belangrijk is om de dumpling zo vol mogelijk te stoppen met vulling. Anders zit je gewoon deeg te eten en dat is, ondanks de heerlijke soja-saus die Maggie erbij serveerde, natuurlijk wat saai en ongezond.

Dumplings10

Maggie is fantastisch

Het duurde wel even voordat we konden eten trouwens, want -afhankelijk van de bereidingswijze- kan het wel twintig minuten duren voor de deeghapjes klaar zijn. Geen probleem, want het is feest om Maggie bezig te zien met haar geliefde jiaozie. Mensen konden haar alles vragen en ze probeerde zo uitgebreid mogelijk te antwoorden. Ze is geduldig en vriendelijk, en het was een waar genoegen om drie uur met haar te spenderen. Ik vond dit een van de tofste dingen die ik tot nu toe als CheapMiep heb gedaan, vanwege de gemoedelijkheid, de grote mate van informatie, de toffe manier van vertellen, de activiteit zelf en natuurlijk het opsmikkelen, want het waren echt heerlijke dumplings die me weer even helemaal terugbrachten in China.

Dumplings9

De enige tip die ik Maggie zou willen meegeven is om mensen van te voren even met de hele groep tegelijk de handen te laten wassen. Daar was volgens mij niet echt aan gedacht (hoewel de meeste mensen natuurlijk wel netjes zelf bedenken dat dat verstandig is) en helemaal omdat je uiteindelijk natuurlijk niet precies de dumplings eet die je zelf gemaakt hebt, is het wel prettig als iedereen even hygienisch aan het werk gaat. Verder niets dan lof over deze gezellige, leerzame en lekkere workshop, ik zit nu al te wachten tot ze weer op Groupon staat, zodat ik volgende keer wel die luie partner kan meenemen (die trouwens jaloers was dat hij ditmaal niet mee ‘mocht’!).

Dumplings11

9.0

Website MaggieJiaozie

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s