Restaurant Zegels Alkmaar Recensie – 3-gangen keuze (VakantieVeilingen)

3-gangen keuze van de kaart, dat zijn berichten waar we blij van worden. Zeker na de weinige keuze in het ‘keuzemenu’ bij Le Garage, had ik wel zin in een diner waarin ik echt zelf koos wat ik wilde uit de hele kaart. Dat bleek toch een ietwat koude kermis bij Restaurant Zegels in Alkmaar.

Via Vakantieveilingen kun je terechtkomen in het mooie Alkmaar. Niet alleen door een pop-art workshop te doen, maar ook omdat je daar een 3-gangen keuze van de kaart hebt bij Restaurant Zegels. Het restaurant is zeer centraal gelegen en je wandelt er vanaf het station op je gemakje naartoe om vervolgens enigszins verwonderd het restaurant binnen te komen. Ten eerste is dit namelijk geen gewoon restaurant. Het pand is niet ontwikkeld om er een professionele keuken in te zetten, want dit is een oud postkantoor. Vandaar de originele naam dus, Zegels! Dat is geen referentie naar de AH Iens spaaractie, maar simpelweg naar de lokatie. Ik houd van dat soort schattige details, helemaal wanneer die -zoals bij Zegels- ook zijn doorgevoerd in het interieur: grote postzegels aan de muur, lampenkappen gemaakt van oude postzakken enzovoorts.

Zegels8

 

Wat wel wat verwarrend was, was dat we bij Xpress werden neergezet. Naar mijn weten is dat het restaurant naast Zegels, en/of het restaurant van Hotel Grand dat ook in hetzelfde pand zit. Ik vond dat wat raar, helemaal omdat er bij binnenkomst juist heel duidelijk staat aangegeven dat Xpress links zit en gasten van Zegels naar rechts moeten. Maar we aten er op een ietwat rustige dag, dus wellicht vinden ze het zonde dat deel van het restaurant open te gooien omdat het waarschijnlijk toch allemaal onder dezelfde vlag valt en het eten uit een keuken komt.

Er was een serveerster voor het hele restaurant en volgens mij een of twee man in de keuken. We konden plaatsnemen en er werd ons verteld dat de kaart achter ons hing. Dat vond ik wat vreemd; waarom zou je de hele menukaart uitschrijven? Ten eerste moet je dan wel een heel groot bord hebben en ten tweede dwing je klanten om op te staan om de kaart te bekijken. Al gauw werd me duidelijk dat we niet uit de hele kaart van Zegels konden kiezen, want die had ik vooraf online opgezocht op de website. Wederom hadden we weinig keuze net als in Le Garage, maar dan wel iets meer brasserie-achtig eten. En we hadden per gang drie keuzes in plaats van twee (behalve bij het dessert).

Zegels1

Dat was natuurlijk wat teleurstellend, maar goed ik had voor deze deal bij VakantieVeilingen 24 euro betaald voor twee personen en de jongedame was alleen dus ik wilde het haar niet te moeilijk maken. Bovendien waren de keuzes op het bord niet al te slecht, maar wel erg standaard, onder andere: carpaccio, rundvlees en een dame blanche. Helemaal omdat in de veiling stond dat ze bijzondere gerechten hadden zoals boerderij-eend, had ik hogere verwachtingen. Er staan ook nog allemaal andere gerechten op VakantieVeilingen die helemaal niet tot de keuzes behoorden, dus dat is een enorme teleurstelling.

Goed, we bestelden eten en hebben het pand goed in ons opgenomen. Natuurlijk zijn postkantoren bijzondere plekken, denk aan het enorme postkantoor op het Neude in Utrecht, maar ook dit kleinere exemplaar in Alkmaar moet fantastisch zijn geweest. Erg gaaf om een restaurant te maken in zo’n monumentaal pand, helemaal als het ook nog eens Zegels heet. Ik was wel wat bang dat Xpress een hotelrestaurant was en die staan meestal niet zo heel goed bekend om hun eten.

Zegels2

Ook hier ben ik helaas wat negatief over. Toen mijn carpaccio eenmaal kwam (heel onorigineel, maar het alternatief was ook niet echt mijn ding) was het enorm koud. Overduidelijk eerder die dag gemaakt, in de koelkast gezet, en er niet even uitgehaald om enigszins op temperatuur te komen voor opdienen. Natuurlijk wil je ook geen warme carpaccio, maar zo koud dat het oncomfortabel aanvoelt aan je mond is niet lekker. Bovendien verdooft de kou je smaakpapillen enigszins, waardoor je de smaak bijna niet proeft. Ook vond ik de salade wat te ruig, ik had moeite om de grote stukken sla enigszins ladylike in mijn mond te krijgen.

Zegels4

Eerlijk is eerlijk, ik vind het voorgerecht altijd het meest misbaar. Voor mij is het dessert het hoogtepunt en het hoofdgerecht is essentieel om daar te komen, maar die eerste stap van het voorgerecht kan ik ook wel missen. Het Beemsterrund dan, met Stroganoffsaus, gekarameliseerde witlof, asperges en een klein aardappelgratin. Op zich dingen waar ik enorm van houd, dus ik zat te watertanden boven mijn bord. Helaas was de steak wat taai, leek de witlof niet goed afgegoten (was erg nattig) en was de Stroganoffsaus wel erg heftig aanwezig. Ik zou deze aan de zijkant doen of in een apart bakje serveren, want sommige mensen willen nog wel hun steak herkennen šŸ˜‰

Zegels3

Mijn gast had vis besteld, maar kreeg daarbij precies hetzelfde als ik: witlof, asperges en dat gratin. Op zich niet erg, maar het was allemaal wat onbijzonder. Ook de opmaak van de borden vond ik weinig inspirerend. Soms kun je eten dat niet al te fantastisch is toch heel bijzonder maken door een mooie compositie te maken op het bord, een gemiste kans voor Zegels. Tijd voor het toetje dan, de ene had de Dame Blance, de ander de creme brulee:

Zegels6

Wederom heel erg standaard. Nu zou je kunnen zeggen; Cheapmiep, waarom bestel je dan zulke standaard dingen? Ten eerste: omdat er niet veel keuze was, zeker niet de keuze die werd beloofd. Ten tweede: alleen omdat het gerecht standaard op de kaart staat in elke brasserie, zegt niet dat het ook standaard hoort te proeven. De dame blanche was met name wat saai, de creme brulee was wel lekker. Een groot voordeel, want zo ging ik toch nog enigszins tevreden naar huis.

Zegels5

Achteraf gezien had ik aan moeten geven dat ik niet tevreden was, vooral over de menu’kaart’. Het probleem van Zegels zit hem echter in de gerechten zelf. Het is niet heerlijk, niet bijzonder, en de prijzen die worden gevraagd zitten heel erg hoog: 22,50 euro voor een hoofdgerecht schept verwachtingen die Zegels niet waarmaakt. Het voelde niet vers en direct gemaakt, het was niet mooi opgemaakt (het toetje wel trouwens, daar valt weinig op aan te merken!) en de smaak was ook wat saai. Ik vind het erg jammer dat de avond bij Zegels tegenviel, daar we er speciaal voor naar Alkmaar waren afgereisd en ik best verwachtingen had van een restaurant in zo’n statig pand. Erg zonde.

5

Website Zegels

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s