Crea-Kunst Recensie – Schilderworkshop Pop-Art met eigen foto (VakantieVeilingen)

“An artist is somebody who produces things that people don’t need to have”, het is een mooie quote van Andy Warhol, die wordt gezien als zo’n beetje de grondlegger van de pop-art, een kunststroming die enorm populair was in de jaren ’80 en ’90. En nog steeds, want wie kent nou dat schilderij met dezelfde Marilyn Monroe in verschillende kleurstellingen? Crea-Kunst biedt Nederlanders aan zich even net als de Amerikaanse kunstenaar te voelen door zelf zo’n pop-art kunstwerk te schilderen.

Voor 28 euro (in plaats van 80 euro, wat deze workshop eigenlijk voor 2 personen kost) kocht ik op VakantieVeilingen de ‘schilderworkshop pop-art met eigen foto’ bij Crea-Kunst. Het was me op dat moment nog niet bekend dat het maken van zulke gepersonaliseerde schilderijen vrij uniek is. Dat wil zeggen; de techniek om gewone foto’s om te turnen in pop-art-bare varianten, is een talent dat niet veel mensen in Nederland schijnen te hebben, als ik onze docente van de workshop, Nicky, mag geloven. Sterker nog, het schijnt dat je in Nederland meestal Nicky als docente zal hebben wanneer je iets met gepersonaliseerde pop-art doet.

De schilderworkshops worden onder andere gegeven in Amsterdam en Alkmaar. In eerste instantie zouden we in Amsterdam gaan, maar deze workshop werd helaas tot twee keer toe afgezegd. Dat was erg jammer, want nu kwam het eigenlijk niet helemaal zo goed uit, maar aan de andere kant was ik blij dat de workshop ditmaal wel doorging, in wijkcentrum de Eenhoorn in Alkmaar. Nicky stond de gasten netjes op tijd op te wachten en de workshop begon stipt om 14:00 uur. Erg fijn vind ik dat, want ik ben meestal erg van het liever te vroeg dan te laat komen.

Creakunst5

Foto’s insturen

Iedereen uit de groep had vooraf foto’s ingestuurd om ‘na’ te schilderen, niet van dieren, maar alleen van mensen en dan ook niet meer dan twee. In eerste instantie mag dat misschien een teleurstelling zijn als je net je hele familie of gezin wilde pop-arten, maar tijdens de workshop leer je al gauw dat die limiet van 2 personen per doek maar beter is. Pop-art schilderen doe je namelijk niet even in een handomdraai.

Eerst plakten we een carbonpapiertje met daarbovenop een geprint A4 met de opgestuurde foto in een gek pop-arty contrast. Vervolgens moesten we met potlood langs de lijnen gaan, om zo het portret op het schilderijtje te krijgen. Daarna schilderden we eerst felgekleurde vakken, toen zwarte vlakken en als er nog tijd was dan konden de witte vlakken ook met een lichte kleur worden gedaan, maar daar zijn we niet aan toegekomen.

Creakunst10

Twee gezichten

Mijn partner in crime en ik hadden allebei twee gezichten (op ons doek dan he šŸ˜‰ ) waardoor we onze tijd had nodig hadden om elk detail goed op doek te krijgen. Gelukkig had Nicky eraan gedacht om fantastische zwarte stiften mee te nemen, want daarmee kun je heel gericht en precies details in het schilderij aanbrengen die je met een penseel niet zomaar voor elkaar krijgt. Twee uur lang zat iedereen redelijk stilletje te werken, zich concentrerend op alle gekke hoekjes en gaatjes die niet vergeten moesten worden. En waar het eerst nog een paar willekeurige streepjes leken, zag je de schilderijen opbloeien naarmate er meer verf op werd aangebracht. Erg grappig om de uitgeprinte gezichten weer tot leven te zien komen.

Het was ook leuk om langs anderen te op en bij het zoeken naar de juiste kleur verf, want zoals de veiling op VakantieVeilingen al stelde: door het contrast en de felle kleuren krijgt ieder werk een uniek karakter. Iedereen uit de groep wist iets heel tofs van zijn schilderij te maken, waaronder eentje die niet zwart als donkerste kleur had gebruikt maar heel mooi donkergrijs. De felle kleur was groen en dat stond heel prachtig samen. Ik ben diep van binnen een girliegirl dus ik heb voor roze gekozen, anders was ik voor de mooie, felle rood gegaan zoals mijn vriend:

Creakunst8

Acrylverf

We werkten met acrylverf, wat op zich geen hele dure verf is, maar ik vind alsnog dat de 28 euro die ik heb betaald een koopje was. Dat is bij wijze van spreken 7 euro per persoon per uur en hoewel het doekje wat klein is (je kunt een groter formaat schilderij bijboeken als je dat wil), weet ik zeker dat Nicky er best veel tijd in moet steken om iedereen foto’s te bekijken, aan te passen, uit te printen, enzovoorts. Ook de lokatie was erg leuk, want Alkmaar is sowieso een prachtige stad, maar zo op het zoldertje van de Eenhoorn hadden we lekker de ruimte. Toegegeven, het was er erg benauwd op de warme dag die het was, maar dat heb je in elk oud pand (en daar staat het mooie Alkmaar nu eenmaal vol mee).

Een andere optie om bij te boeken is een privĆ© workshop, maar dit raad ik af. Juist omdat je eigenlijk al vrij snel zelfstandig aan het werk kunt, heb je Nicky niet heel lang ‘voor jezelf’ nodig. Ook hadden wij een leuke groep met jonge en oude mensen, en begreep ik van dames die al eerder waren geweest dat er toen ook een hele gezellige groep was, dit soort dingen vind ik altijd leuker in een groep. Niet alleen omdat je soms toch wel even aan het kletsen bent, maar ook omdat je dus lekker bij elkaars werk kunt kijken. Ik vind het elke keer weer heel verbazingwekkend om te zien hoe anders dingen kunnen worden terwijl er met hetzelfde materiaal wordt gewerkt.

Creakunst12

Blij met werkje

Al met al vond ik dit een zeer succesvolle workshop, en ook mijn vriend -die niet altijd even enthousiast is- werd zowel van zijn eigen werk als van de workshop in het algemeen heel blij. Nicky kon heel goed uitleggen, was hartelijk en vriendelijk en wist hele goede tips te geven waardoor elk kunstwerk goed uit de verf kwam (hihi, flauw!). Zou ik het nog een keer doen? Dat weet ik niet, alleen als ik een persoon in mijn hoofd zou hebben om te schilderen wel, maar ik zou het sowieso aan iedereen aanraden een keertje te doen. Zeker als je al diverse workshops hebt gedaan, danĀ zal je hier waarschijnlijk toch nog nieuwe dingen leren.

9

Website Crea-Kunst

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s