Atelier Den Dries Recensie – Kruiken of vazen beschilderen (Vakantieveilingen)

Kruiken schilderen, het is niet het meest hippe uitje dat je kunt bedenken, maar het is wel origineel. In het prachtige plaatsje Nuenen wandelden mijn partner en ik op een zonnige dag naar atelier Den Dries om een kruik te beschilderen. En de kruik heeft al heel wat weer, wind en vrieskou overleeft.

Ik heb bewust even gewacht met het schrijven van deze recensie, omdat ik zeker wilde weten dat de kruik echt mooi blijft. Daar ben ik inmiddels van overtuigd, maar laat ik bij het begin beginnen. Op VakantieVeilingen is nu een wat algemenere veiling van Atelier Den Dries, de ‘diverse schilderworkshops voor 2 in Brabant’, maar deel daarvan is het kruik schilderen, dus je kunt deze deal alsnog kopen. Toen ik hem kocht heette hij nog ‘Kruiken of vazen beschilderen’ en wist ik deze deal op Vakantieveilingen te scoren voor een mooie 11 euro. Normaliter is het 25 euro per persoon, dus dat was een mooie deal.

Nu is dat slechts voor 1 persoon, maar het bod, dus 6 euro, was ook de prijs om dan een tweede persoon mee te nemen. Dat soort deals vind ik altijd fijn, want meestal doe ik dingen niet alleen, zeker niet als ze vrij ver weg zijn. Gelukkig was het op de dag dat mijn partner en ik gingen schilderen een hele mooie dag, want het atelier is niet heel makkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Je moet treinen, bussen en dan nog wandelen, maar als het mooi weer is dan is het een heerlijke wandeling. Het is namelijk prachtig mooi in Nuenen.

Goed georganiseerd bij Den Dries

Eenmaal binnen in het atelier was er een soort kraampje waar de bonnen werden ingenomen en eventuele kosten werden afgerekend (zoals dus die tweede persoon) en toen kon je even vrij rondlopen en alle mooie kunstwerken van de familie Den Dries (denk ik?) bewonderen. Een enorm kleurrijk spektakel daarbinnen, en ook eigenlijk best wel druk. Maar gelukkig is Den Dries wel georganiseerd, want er waren al netjes tafels klaargezet met daarop een x aantal jeneverkruiken (van ongeveer 30 cm hoog ) voor de mensen zoals wij, en ergens anders weer maskers enzovoorts.

In het atelier was natuurlijk enorm veel te zien, dus het is wel slim dat het niet meteen begint zodra je binnenkomt, zo kun je namelijk mooi nog wat inspiratie opdoen. Verder is kruik schilderen in principe precies hetzelfde als wat dan ook schilderen. Je krijgt wat tips van te voren, maar je moet het toch echt uit je eigen hoofd halen wat je wilt maken en hoe dat eruit moet zien. Weet je het, dan zoek je de kleur acrylverf die benodigd is en dan ga je ervoor. Het is handig dat er acrylverf wordt gebruikt, want dit is lekker snel droog. Wel zo handig als je het nog moet vervoeren.

Kruikschilderen

Kletsen en knutselen

Mijn partner en ik hebben lekker een uurtje, misschien langer, zitten schilderen en dat was erg leuk. Het hangt natuurlijk ook erg af van jezelf; als je een plan hebt, dan kun je dat lekker gaan uitvoeren. Heb je geen idee wat je wilt maken, dan kun je wel aan de begeleider tips vragen maar mocht je er dan nog niet uit zijn, dan zal je middag waarschijnlijk erg tegenvallen. Die van ons was fantastisch, we hadden leuke mensen naast ons om mee te kletsen, en ondertussen waren we aan het schilderen alsof we Picasso himself waren.

Het voelde bijna een beetje als handvaardigheid op de basisschool vroeger; lekker knutselen en kletsen! Het was altijd een van mijn favoriete vakken, hoewel ik niet erg netjes werk. Mijn vriendinnen noemden mijn creaties op de basisschool altijd klodderkonijnen en lachten erom, maar ik vond ze altijd wel tof. Plus, mijn ‘misbaksels’ waren tenminste origineel. Uiteraard baalde ik ook wel dat ik dingen nooit professioneel en netjes kon afwerken, want je kunt het nog steeds aan mijn handschrift zien. Hoewel ik in het dagelijks leven PA ben, heb ik het handschrift van een klein jochie in plaats van groot, rond en krullend als dat van menig secretaresse.

Terug naar Den Dries, want toen onze creaties eenmaal klaar waren, konden we de kruiken mee naar huis nemen. Vinger in de top alsof het een kurk is en dragen maar; want ja, je hebt natuurlijk wel helemaal rondom geschilderd en het is wel snel droog, maar je weet maar nooit. Eenmaal thuis heb ik de kruiken voorzien van een laagje vernis, zodat de acrylverf weerbestendig is en niet zal afbladderen. Dat werkt, zo is gebleken, want zelfs de heftige zomerstorm van zaterdag hebben onze kruiken overleefd, evenals de vorst in de winter.

Een origineel uitje

De reden dat ik dit zo’n geslaagd project vind, is dat ik zelf nooit zou hebben bedacht om een kruik te beschilderen. Dat terwijl ze heel vrolijk in mijn tuin staan op de tafel. Er zijn ook mensen die ze binnen zetten met bloemetjes erin, of creatievelingen die er een hele lamp inbouwen. Mijn partner, die niet altijd even gecharmeerd is van alle uitjes, denkt ook nog steeds blij terug aan deze middag. Nu helpt het zonnetje dat het mooie Nuenen goed bescheen ook wel natuurlijk, maar we hebben het erg gezellig gehad en er waren meer mannen aanwezig (meestal trekken creatieve uitjes bijna alleen vrouwen).

Ik overweeg zelfs om bijvoorbeeld pumps te gaan beschilderen bij Den Dries, maar het is wel wat ver weg, en als ik zo naar buiten kijk dan denk ik niet dat ik daar zo vrolijk zal verschijnen als de vorige keer..

8

Website Atelier Den Dries 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s