Groepsuitjes Leiden Recensie – Stadswandeling door Leiden (SocialDeal)

Leiden is een mooie stad, helemaal als je de stad bekijkt door de ogen van Rembrandt. Om dat te doen, zijn we op een stadswandeling door Leiden gegaan via SocialDeal, met Groepsuitjes Leiden. Had Rembrandt iets toe te voegen aan de wandeling, of bleef het slechts bij een sportieve 1,5 uur?

Hoeveel ik ook houd van verre reizen, ik kan ook erg genieten van toerist spelen in eigen land. Ik heb wel eens voor mijn vriendengroep een Amsterdam experience gemaakt, waarin we met een rondvaartboot gingen, naar de Heineken Experience, Artis, de coffeeshop en het Rijksmuseum. Ze moesten ook verplicht van mij regenponcho’s aan met de drie kruizen, hoewel sommigen liever met wietplantjes rondliepen op hun plastic overpriced poncho, ach ja.

GroepsuitjesLeiden8

Ditmaal heb ik een heel ander soort toerist gespeeld, namelijk een wat volwassener persoon dat meer te weten wil komen over de stad Leiden. Op SocialDeal stond voor 7,50 euro per persoon (in plaats van 15 euro) een ‘unieke ontdekkingstocht door Leiden met een stadswandeling onder leiding van verhalenverteller Rembrandt’. Kortom, iemand die uitgedost als de schildermeester rondloopt en je allerlei plekjes in Leiden laat zien.

Het was even zoeken naar Groepsuitjes Leiden, want op Boommarkt 23 is een hotel gevestigd en daar wisten ze niet van het bestaan van Groepsuitjes Leiden af. Fascinerend, want even verder lopen en je ziet dat Groepsuitjes Leiden pal naast het hotel gelegen is. Het lijkt erop dat het een ietwat nieuw bedrijf of een nieuwe locatie is, want er hing niet een mooi naambord op het pand maar er lagen wat printouts in het raam. Ook was het een soort halve kroeg; het was een ietwat vreemde plek voor een evenementenbureau. Ik weet niet of ze dit nog gaan aanpakken, maar ik zou het ze wel aanraden want het kwam een beetje rommelig over.

 GroepsuitjesLeiden5

Rembrandt vertelt

Na een korte plaspauze was iedereen present en konden we beginnen te wandelen. De tourgids was inderdaad precies mooi uitgedost als de schilder, hoewel het me opviel dat hij eigenlijk niet heel erg des Rembrandts was. Hij zag er wel zo uit, maar eigenlijk werden er maar weinig verhalen over de kunstenaar verteld of grappige referenties gemaakt. Dat vond ik wat jammer, want dat zou natuurlijk een meerwaarde zijn behalve dan alleen het kostuum.

Ook gingen we bij de tour nou niet bepaald op ontdekkingstocht, want er werden juist belangrijke punten bezocht zoals het huis van Jan Steen, het standbeeld van Pieter Adriaanszoon van der Werff en de oude gevangenis Gravensteen met daaromheen het plein waar mensen vroeger werden onthoofd (onder het genot van het toeziend publiek dat uit de hele stad was uitgelopen voor de gelegenheid). Op zich was dat prima trouwens (dat we naar bekende plekken gingen, niet dat kleine kinderen zagen hoe iemands kop van zijn romp werd gescheiden), want ik ben niet heel bekend in Leiden dus ik vond het mooi om de highlights van de stad te zien.

GroepsuitjesLeiden2

Toffe gids

Wat de tocht echt de moeite waard maakte, was onze gids. Hij wist fantastisch mooi te vertellen over de seriemoordenares Goeie Mie, maar ook het beleg van Leiden en het jochie met de dikke benen die zijn dood vond in het Gravensteen. Hij kon er niet zo goed tegen als mensen tussendoor vragen stelde, want hij wilde zijn verhaal vertellen, maar dat deed hij zo mooi dat we ons graag lieten meeslepen naar die middeleeuwse tijden. De verhalen maakten op zowel jong als oud indruk en het was mooi om zo geanimeerd te leren waar dat gekke Leidens Ontzet toch vandaag komt.

Ik had het tof gevonden als de tour ook nog wat leuke feitjes over specifieke huizen bevatte, zoals je in Alkmaar bijvoorbeeld het huis met de kogel hebt. Nu was het meer dat we van plek naar plek liepen zonder dat hij wat vertelde. Nu kwam dat misschien ook omdat we enkele mensen in de groep hadden die wat achterbleven, maar ik denk dat de tour wat rijker zou voelen als er ook af en toe even wat geroepen zou worden over dingen waar we langs liepen.

GroepsuitjesLeiden7

Een zeer prachtige wandeling

Maar dat zijn slechts kleine dingen, uiteindelijk was het een zeer prachtige wandeling waar we allemaal enorm van hebben genoten. De verhalen zullen zeker nog lang bij me blijven en ik heb bewonderend staan luisteren naar Rembrandts manier van vertellen. Veel geduldiger dan ik dat zou doen in ieder geval! Voor 7,50 euro per persoon (via SocialDeal) ben je anderhalf uur zoet in die mooie stad Leiden (of nog langer, als je ook kiest voor een aansluitende rondvaart van een uur) en wellicht kun je daar nog een fantastische high tea aanplakken bij het Prentenkabinet, nog een aanrader uit Leiden. De tours vinden plaats op woensdag en zondag om 11.30 uur, dus je kunt lekker uitslapen. Groepsuitjes Leiden heeft weliswaar een wat vreemd kantoor, de toer was een groot succes en zoals de deal omschrijft: onvergetelijk.

GroepsuitjesLeiden9
8.5

Website Groepsuitjes Leiden

PS: ik kan het niet laten de onderstaande foto te delen 😉

GroepsuitjesLeiden1

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s