Flywise recensie – 3-daagse stedentrip Berlijn (VakantieVeilingen)

Laat je verrassen en boek eens een stedentrip Berlijn, dat is wat Flywise je aanraadt als je op VakantieVeilingen komt. Mijn partner wilde me verrassen voor mijn verjaardag en besloot, helemaal in Cheapmiep-stijl, eens op VakantieVeilingen rond te kijken of er iets over was dat we nog niet hadden gedaan. Vakanties sla ik meestal over op Vakantieveilingen, maar hij ging voor deze 3-daagse stedentrip Berlijn. Een succes, of toch iets te cheap?

Mijn vriend, schattig als hij is, heeft wel veel betaald voor de deal van Flywise, een ‘full-service’ reisbureau. Na even een beetje paaien wilde hij het eindelijk zeggen; hij had 280 euro neergelegd voor deze trip. Ik vond dat veel. We vlogen op een mooie dag in maart vanaf Eindhoven met Transavia, een vlucht die op dit moment niet (meer) wordt aangeboden maar maximaal 60 euro per retour zal kosten, zeker op de dagen dat wij gingen (woensdag in de vroege ochtend heen, vrijdag in de vroege ochtend terug). Hoe lief het ook is van mijn lief, de vluchten waren niet optimaal. Niet alleen omdat het eigenlijk niet helemaal drie dagen was gezien onze vroege vlucht op vrijdag, maar ook omdat de vlucht op woensdag zo vroeg was, dat we een hotel moesten boeken om daar op tijd te kunnen zijn.

20150319_150621

Vroeg uit Eindhoven

Op zich maakte dat het weekend weg wel weer wat langer, want we gingen hierdoor natuurlijk op dinsdagavond al samen op pad, maar het maakt je weekend weg ook duurder. We hebben goed geslapen in het bijzondere Blue Collar-hotel in een soort alternatief gedeelte van Eindhoven. Een erg gave ervaring, die helaas al vroeg in de ochtend abrupt werd verstoord door de wekker die schreeuwde dat onze vlucht binnen een paar uur zou vertrekken. Nu zit ik een beetje te miepen over de vroegte van die vluchten, dat viel wel mee hoor, maar je dag is natuurlijk wel heel lang als je zo vroeg begint, dus je bent helemaal stuk aan het einde; dit is dus geen weekendje weg om lekker van bij te komen, dit is er echt eentje om lekker door te stampen. Ik houd daarvan, dus ik had geen probleem met de vroege vlucht, ik had er simpelweg wel een probleem mee dat die vrijdagvlucht ook zo vroeg was, immers nam dat een grote hap uit onze drie dagen.

Wat de korte tijd in Berlijn bovendien ook nog iets korter maakte, was de locatie van ons hotel. Dat stond al in de veiling aangegeven, dat was namelijk het Azimut Berlin City South-hotel. Ik heb helaas vergeten hier foto’s van te nemen, maar het was eigenlijk gewoon een blok-gebouw met een weinig interessante inrichting. Qua ligging viel dat hotel enorm tegen (drie kwartier reizen met het openbaar vervoer naar de Brandenburger Tor), de bedden waren niet zacht of comfortabel en de temperatuur in de kamer was zeer aan de hoge kant. Verder was het wel een lekker rustig hotel, de kamer zag er wat 80’s-achtig uit maar was verder oke, er was gratis wi-fi en het ontbijtbuffet was prima. We waren heel verrast over hoe vriendelijk de receptionist was. En er was een McDonalds om de hoek, wat wel handig was om wat drinken te halen voor het slapengaan.

Berlijn1

Een duur uitje?

Even terug naar de prijs die vriendlief voor dit reisje had betaald; eigenlijk was het helemaal niet zo veel te veel. Hotel Azimut is namelijk heel erg duur (en overpriced als je het mij vraagt), want het kost tussen de 120 en 200 euro voor twee nachten. Ik schrok toen ik het zag, want ik had echt verwacht dat het door zijn ligging en zijn verder niet extreem aangename kamers misschien 100 euro was voor twee nachten. Berlijn is wellicht toch duurder dan ik dacht. Nou ja, geeft ook niks, want we hebben het dit weekend onvergetelijk fantastisch gehad.

Het hotel en de vlucht was ook alles wat deze stedentrip inhield, maar gelukkig had mijn vriend allerlei leuke dingen gepland en uitgezocht. Zo is er een Berlin Touristcard, waarmee je niet alleen een handige drie-dagen-ticket voor het openbaar vervoer koopt voor 3 dagen, maar ook een boekje krijgt met korting op diverse restaurants en uitjes. We hebben in die korte tijd toch nog vanalles kunnen doen: winkelen, naar de Berlin Zoo, verrukkelijk eten bij Eins44 en White Trash, naar het videogamesmuseum, naar vintage winkel Garage (waar 2e hands kleding per kilo wordt verkocht) en een graffiti-wandeltocht.

Berlijn3

Een stad vol variatie

Toegegeven, bij de graffiti wandeltocht moesten we iets eerder afhaken, want die tocht duurde maar liefst 4 uur en dat vonden we niet alleen te vermoeiend tijdens onze drukke dagen, maar ook te lang want er was nog zoveel anders te doen. Toch zou ik eigenlijk alles wat we hebben gedaan heel erg aanraden. De graffititocht is niet duur en je bent uren zoet. Bovendien zie je Berlijn zo op een wat meer underground manier en dat past goed bij de stad. Zoals je misschien al merkt aan mijn opsomming van activiteiten, zijn we niet echt voor de Tweede Wereldoorlog-ervaring gegaan. Dat hadden we waarschijnlijk wel gedaan als we nog een volle dag extra hadden, maar we waren er te kort en er waren teveel dingen die we echt wilden ervaren.

Er is een reden dat ik eigenlijk nooit echte vakanties boek op VakantieVeilingen en dat is dat ik zaken graag zelf in de hand heb. Ik houd van verrassingen, maar ik houd er niet van als die verrassingen slecht kunnen uitpakken en dat gebeurt nou eenmaal wel vaak bij dit soort last-minute tripjes en/of reizen met heel specifieke vertrekdata. Misschien vind je dat ik overdrijf, maar ik baalde echt dat we vrijdagochtend om een onheuse tijd uit ons hotel moesten vertrekken om vervolgens de derde dag van onze trip te spenderen in Nederland in plaats van in Berlijn. Hoewel dat voor mijn gevoel niet helemaal was wat Flywise beloofde in de veiling, zag ik later dat er ook bijstond welke tijden de heen- en terugreis waren. Maar dan nog, Flywise, als je om 09:55 uur terugvliegt, dan kun je toch niet spreken van een derde dag? Ik weet dat het in de reiswereld altijd zo gaat dat de reisdagen ook echt als reisdagen worden gezien, maar in zo’n kort tripje vind ik het toch wel kwalijk dat die derde dag praktisch non-existent is.

20150319_150914

Tegel of Schönefeld

Ook staat in de veilingtekst “Dit hotel ligt op zo’n 30 minuten van het stadscentrum van Berlijn en vlak bij het Schönefeld vliegveld.” Ten eerste is dat niet helemaal waar; het stadscentrum was drie kwartier weg met het openbaar vervoer (en je gaat niet met de auto als je bent komen vliegen), ten tweede heb je er weinig aan dat het hotel vlak bij het Schönefeld vliegveld ligt, want je vliegt op Tegel. Tenzij je vliegtuigspotter bent, is dit een opmerking die niet alleen onnodig is, maar ook gemakkelijk tot verwarring kan leiden.

Ik ben me ervan bewust dat ik in deze recensie wat negatief klink, maar dat is vooral omdat ik het zelf anders had aangepakt, helemaal omdat je toch die drie dagen vrij moet nemen (het is een doordeweekse trip), is het balen dat je op die derde vrije dag helemaal niks meer van Berlijn ziet, maar alleen maar van het vliegtuig en de trein vanaf Eindhoven naar huis. Het hotel was oke als uitvalsbasis, maar het ligt zo ver van het centrum (het is ook best even lopen naar het dichtstbijzijnde tramstation) dat het de trip wat vermoeiender maakt. Gelukkig maar dat Berlijn een geweldige stad is waar een kust en keur aan activiteiten is te vinden, want het weekend was alsnog een groot succes en ik ben blij dat ik de stad weer opnieuw heb kunnen ervaren, en toch weer vanaf een hele andere insteek dan de eerste keer dat ik er was.

Liever geen vakantie op VakantieVeilingen

Concluderend kan ik zeggen, ironisch als het mag klinken, dat ik niet zo snel een vakantie zou boeken via VakantieVeilingen. Dat heeft ermee te maken dat ik veel plezier haal uit het shoppen naar de perfecte reis met de juiste vluchten, hotels en activiteiten, maar ook met het feit dat er vaak vanaf-biedingsprijzen bij staan die ik simpelweg te hoog vind (of niet laagdrempelig genoeg 😉 ). Heb jij deze trip al gekocht en zakt de moed je nu in de schoenen, dat is niet nodig. Als je eenmaal door hebt hoe je bij het hotel komt, en je een plan trekt terwijl je nog met wi-fi op je kamer zit, dan kun je met deze trip onvergetelijke herinneringen in prachtig Berlijn maken. Dat de kamers wat te warm en oncomfy zijn, heb je bijna niet door omdat je ten eerste weinig tijd op je hotelkamer spendeert, maar ook omdat je na al die indrukken zal slapen als een blok. Flywise is in haar veiling in mijn ogen ietwat misleidend, maar aan de andere kant staat alle informatie uiteindelijk wel op de veilingpagina.

5.5
Website Flywise

Advertentie

One thought on “Flywise recensie – 3-daagse stedentrip Berlijn (VakantieVeilingen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s