Mr. Sushi XL recensie – Sushi-workshop (VakantieVeilingen)

Zoek je wat een sushi workshop gemiddeld kost, dan word je daar waarschijnlijk niet blij van. Bij PinkPepper ben je 52 euro kwijt, bij Sushi Time zit je ook al gauw aan 50 euro, en dat zijn slechts de per persoon-prijzen. Het is niet vreemd dat sushi duur is. Japans eten staat erom bekend zo vers te zijn dat de vis bij wijze van spreken nog met met zijn vinnen aan het flapperen is als hij in de sushi wordt gestopt (beh, wat een vieze anologie). Echter vind ik het wat veel om 100 euro te betalen voor een paar uur lol, helemaal omdat mijn partner niet zo heel erg dol is op sushi en ik hem toch op sleeptouw wil meenemen. Gelukkig is daar Mr. Sushi XL op VakantieVeilingen!

Voor slechts 24 euro in totaal, dus vier keer zo weinig als bij andere sushi workshops, was ik al klaar. Ik won de veiling op Vakantieveilingen voor 19 euro, plus nog de 5 euro administratiekosten en je komt op 24 euro. Hoewel ik zweer bij actiewebsites en mijn familie daar ook steeds vaker aan moet geloven, was ook ik wat sceptisch. Waarom zou je iets dat normaal zo veel geld kost, voor zo weinig aanbieden?

MrSushiXL8

Mr. Sushi XL is Dennis

Ik had een reservering gemaakt voor een zondagavond om half 9. Dat leek mij wat laat, helemaal omdat ik vanuit Noord-Holland nog naar Nijkerk moest zien te komen, maar uiteindelijk was dat een prima timing. Dennis van Mr. Sushi XL had me zelfs in de ochtend netjes gebeld, omdat een van ons duo vegetarische sushi wilde maken (dus niet met vis of vlees). Ik vond het netjes dat hij nog even belde om dat te bevestigen, helemaal als je zo’n bon gebruikt, dan verwacht je niet dat mensen heel veel moeite voor je doen.

Eenmaal bij Mr. Sushi XL aangekomen, dat overigens erg leuk gelegen was aan een plein met een enorme kerk, werd er even gewacht tot het hele gezelschap compleet was (zo’n 12 man) en konden we beginnen met de workshop. Dennis vertelde heel erg veel over het bedrijf, het geheim van sushi-rijst en hoe hij verwacht dat er over een paar jaar helemaal geen verse vis meer mag worden gebruikt, wat nu al het geval schijnt te zijn met tonijn. We kregen allemaal een kimonootje aan en handschoenen, die we moesten insmeren met mayonaise. Dat was niet zo’n heel aantrekkelijk begin, aangezien mayonaise nogal stinkt als je het uitgebreid gaat uitspreiden.

MrSushiXL2

 

Zoveel sushi als je wil

We begonnen met een velletje gedroogde zeewier (nori), waarop we een homp rijst plakten. Die moesten we uitspreiden, vervolgens op het sushimatje leggen, ingredient ertussen en rollen maar! Dennis en zijn college liepen rond, gaven tips en hielpen waar nodig. Er was helemaal geen restrictie, je mocht gebruiken wat je wilde, en rollen zolang en zoveel als je wilde. Ik had op een gegeven moment een heel doosje vol met komkommersushi, avocado-sushi, eiersushi, tofu-sushi en zure wortelsushi.

Want Dennis had niet alleen gebeld of ik echt volledig vegetarisch wilde koken, hij deed er ook alles aan om zoveel mogelijk vega-ingrediënten voor ons te bedenken. Er was ook een jongedame aanwezig die niet alleen vega maar ook suikervrij moest eten, wat betekende dat er speciale rijst voor haar moest komen en goed nagedacht moest worden over welke ingrediënten wel en niet veilig waren. Dennis deed zijn uiterste best om met ideeën te komen en heeft zelfs voor ons nog een ei staan bakken, tussen de bedrijven door.

MrSushiXL1

Tonijn, krab en zalm

De viskokken mochten ook tonijn, krab en zalm in hun sushi doen. We maakten eerst hosomaki (kleine rolls) en later ook uramaki, ook wel bekend als de california roll (binnenstebuiten). Daarbij mochten de viskokken ook visseneitjes gebruiken voor de buitenkant. De vegetariërs konden kiezen voor sesam aan de buitenkant, en dat was ook een mooi gezicht. We waren echt anderhalf uur lang druk aan het rollen, er waren ingrediënten in overvloed en we kregen ook nog soyasaus, sushi-bakjes en een tasje mee naar huis. In totaal heb ik een stuk of 40 sushi’s gemaakt, lekker als lunch/diner de volgende dag (want tijdens de workshop snoep je al genoeg van de ‘kontjes’ die je eraf snijdt).

Wat heel verrassend was, is dat we een staande workshop deden. Hoewel je uren achter elkaar stond, had je dat helemaal niet door omdat je zo druk bezig was met sushi rollen. In eerste instantie keken we elkaar aan van: is het niet wat krap hier, waar is dan de workshop? Maar uiteindelijk heb ik genoeg ruimte gehad tijdens het eten maken en dat was perfect. Wat me heel erg verraste aan het rollen is hoe leuk het is, en dat plezier haal je gedeeltelijk uit het feit dat het heel erg aan je techniek ligt hoe goed de sushi wordt. Als je niet goed straktrekt, dan wordt je sushi te luchtig en heb je weer een probleem als je het wilt snijden.

MrSushiXL3

Alleen de rijst…

Wat wel jammer is, is dat we niet de sushi vanaf niets hebben gemaakt; we hebben niet zelf de rijst gekookt. Aan de andere kant hebben we ook niet zelf naar de zeewier gevist, dus is het ook weer niet zo’n heel probleem. Het is vooral de techniek die je leert van het gebruiken van het matje dat erg fascinerend en leuk is. Ik had verwacht dat het allemaal erg slechte kwaliteit zou zijn, maar uiteindelijk is de sushi prima gelukt, erg lekker en was ik heel erg te spreken over hoe Dennis zijn zaakje runt met de workshops. Alleen was ik wat teleurgesteld dat het slechts een klein mannetje is, want ik had een Mr. Sushi XL verwacht, een sumoworstelaar met een koksmuts 😉

De workshop maakte zeker waar wat er werd beloofd, hoewel ik niet helemaal zeker weet wat de bon bedoelt met ‘verrassingspakketje’. Ik denk dat daarmee wordt bedoeld dat je zelf je eigen verrassingspakketje aan sushi maakt, maar dat staat er niet heel specifiek bij. Wel mag je alle zelfgemaakte sushi dus lekker mee naar huis nemen, en dat is een heleboel, iedereen had wel een hele maaltijd aan sushi bij elkaar gerold. Het ging ook zo snel en makkelijk; binnen een paar minuten was je volgende rol alweer klaar.

MrSushiXL4

Wat ik tot slot nog wil benoemen, is het enthousiasme van Dennis en zijn collega. Er werden veel grapjes gemaakt, het was heel ontspannen, de groep had het ook leuk met z’n allen, en ik had niet het gevoel dat het erg lopende band-werk was voor de heren. Eerlijk is eerlijk, ik heb geen vergelijkingsmateriaal van wat nu echt het verschil is met een workshop die 50 euro per persoon kost, maar uiteindelijk is de techniek hetzelfde. Mogelijk leer je in die workshops wel wat je pas in een tweede of derde workshop bij Mr. Sushi XL maakt, namelijk de sushi met rijst onder en ingrediënt boven en de sushi met tempura. Het maakt ook verder niet uit, het gaat erom dat Mr. Sushi XL een hele leuke, ontspannen, laagdrempelige plek is om sushi te maken. Het mag dan niet door Japanners worden gerund, er is passie voor het product, je leert alsnog de techniek van de ‘standaard’ sushi en dat alles voor een zeer lage prijs.

8.5
Website Mr. Sushi XL

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s