MozaïekMonumenten Recensie – Workshop Mozaïek (Groupon)

Mozaïeken is een creatieve uitspatting die ik niet zo snel thuis zou doen. Het wordt natuurlijk een grote bende als je tegeltjes gaat breken, met lijm in de weer gaat en dan ook nog eens moet voegen. Ik hoefde dan ook geen twee keer na te denken toen er op Groupon een workshop mozaïek voor 2 personen verscheen bij Mozaïekmonumenten. Is het de moeite waard of kun je toch beter die rommel in huis voor lief nemen en je eigen gang gaan?

De workshop wordt gehouden in Utrecht, een van de leukste steden van Nederland, waar je dus perfect met je mede-mozaïeker kunt gaan lunchen, winkelen of een museum bezoeken. Dat lekker gedaan, en toen met zijn tweeën naar een wijkje dichtbij het stadion van FC Utrecht. Op een soort binnenplaatsje stond een oud pandje waar diverse kunstenaars ateliers hadden. Het was niet superdeluxe, maar dat was juist wel leuk. De wc was lekker rommelig met een schoonmaakschema. Het zag er heel gewoontjes uit met een badstoffen handdoekje en ijskoud kraanwater.

Eenmaal in de kamer waar de workshop van Mozaïekmonumenten werd gehouden, konden we onze ogen goed de kost geven. Er stond een enorm paard dat zo te zien een mozaïekstuk in wording was, en daarnaast hingen er hele schattige kleine mini-mozaïekjes. In een kast lagen stapels met hele mooie gelakte tegels, ergens anders lagen alleen maar mini-scherfjes in allerlei kleuren door elkaar. “Die moet ik nog uitzoeken”, verzuchtte onze docente Marné van Veenendaal, terwijl ze nog snel haar lunch naar binnen werkte voordat alle cursisten binnen waren.

mozaiekmonumenten11

Spiegeltje, huisnummer, sleutelplankje

We hadden enorm geluk met het weer die dag, want het zonnetje scheen en dat betekende dat we binnen konden werken met de enorme schuifdeuren lekker open. De groep bestond uit een stuk of twaalf vrouwen, waarvan eenieder iets anders maakte. Dat was erg leuk om te zien; de ene koos voor een tapasbordje, diverse dames gingen voor huisnummers die ze zelf hadden meegebracht, en weer anderen gingen voor een sleutelplankje of een spiegeltje. Het was heel fijn dat Marné dat allemaal prima vond. Ik ben ook bij workshops geweest waarbij je absoluut geen eigen inbreng mag meenemen of waar dan half zuchtend wordt ingestemd met je plan.

Marné begon uit te leggen over hoe we eerst alle stukjes bij elkaar moesten zoeken en niet te ver bij elkaar vandaan moesten leggen. Vervolgens mochten we die stukjes op onze ondergrond lijmen en werd later het voegsel er tussen gedaan. In bakjes op tafel stonden al netjes stukjes gekleurde tegel, maar als je een bepaalde kleur of grootte nodig had, dan was je vrij om een tegel te pakken uit de kast en zelf stuk te slaan. Ik heb dat uiteindelijk niet zelf gedaan, maar ik vond het heel erg prettig dat dat een optie was. Zo was je echt vrij om de materialen te gebruiken die er waren, zonder dat daar kosten of andere onhandige restricties aan waren verbonden.

mozaiekmonumenten10

Mooie tegeltjes

De tegeltjes waren bovendien ook prachtig. Er zijn natuurlijk heel veel soorten mozaïek, en ik was bang dat we misschien alleen met van die plastic dingen gingen werken of met van die vierkante mini-mozaïektegeltjes die je veel in badkamers ziet. Erg tof dat het echte tegels waren, die je ook moest knippen en breken met een gereedschap en waarbij je helemaal zelf in de hand had hoe de vormen werden. Dit was een echte workshop mozaïeken, precies zoals ik hoopte dat het was. Ik vond de groep gezellig, en ik vond dat Marné goed uitlegde. Ze had wel een beetje dat chaotische van een kunstenares, maar dat sierde haar juist. Als je haar iets wilde vragen, dan stond ze meteen voor je klaar. Ze was heel oplossingsgericht en ze gaf goede tips zonder dat ze meteen je hele werk veranderde of overnam terwijl jij er maar bij stond te kijken. We weten allemaal nog van handvaardigheid op de lagere school hoe vreselijk het was als de juf ineens eigenhandig aan al jouw harde werk begon te morrelen. Horror.

Goed, niets van dat bij Marné. Wat ik ook heel goed vond, was dat ze netjes van te voren de waardebonnen afhandelde, en dat er geen addertjes onder het gras waren. Er stond lekker thee op tafel, wat lekkers, we mochten zoveel pakken als we wilden, zonder dat er later nog euro’s gezocht moesten worden omdat dat apart betaald had moeten worden. Het was all-inclusive en zo voelde het ook. De materialen die we mochten gebruiken waren prachtig, er werd goed voor ons gezorgd en de docente was heel kundig.

mozaiekmonumenten9

Ietwat krap

Het enige nadeel dat ik zou kunnen noemen, is dat het allemaal wel wat krap was, maar dat is eigenlijk altijd met workshops. Je hebt zoveel mensen en materialen die allemaal in een klein ruimtetje hun ding moeten doen, maar we zaten erg op elkaar lip aan tafel waardoor ik soms per ongeluk wel eens tegen mijn buurvrouw aanstootte (nogmaals, excuses daarvoor). Helemaal omdat je soms de tegelstukjes over de tafel hebt vliegen bij het knippen, zou iets meer afstand wellicht wel prettiger zijn.

De werkjes werden ook allemaal heel erg mooi. Natuurlijk kun je niet alles van iedereen fantastisch vinden, maar er waren geen mislukte mozaïeken bij. Iedereen was duidelijk tevreden met haar werk en we gingen dan ook blij met zijn allen op de foto met onze kunststukken. Wat ik ook heel erg prettig vond, was dat alles heel gestroomlijnd liep. De docente vroeg af en toe mensen om even te helpen iets op te vegen of op te ruimen, bijvoorbeeld toen de tafel van mozaïekstand naar voegstand moest worden omgetoverd. Geen enkele cursist die daar nee tegen zegt en vele handen maken licht werk. Marné pakte dat goed aan.

mozaiekmonumenten7

Een van de duurdere Groupon-workshops

Dit alles gezegd hebbende, was dit wel een van de duurdere workshops die ik op Groupon kocht. Normaliter zou je hier 96 euro voor betalen volgens de bon, maar wij betaalden nu 48 euro voor twee personen. Niet dat dat heel veel is, hoor. Ik vond het het geld meer dan waard, sterker nog, ik kan me heel goed voorstellen als dit normaal 96 euro kost. Het voelde op geen enkele manier als een goedkope Groupon-versie van een mozaïekworkshop, dit was een geweldige ervaring. Ik was heel verrast met hoe leuk de eindresultaten waren geworden, en hoe snel alles droog was en zo mee kon naar huis.

MozaïekMonumenten is een professioneel bedrijf dat wel persoonlijk is. De docente wist heel goed hoeveel tijd bepaalde dingen in beslag namen en was enorm kundig op het gebied van mozaïeken. We werden heel vrij gelaten, we werden netjes voorzien van kopjes thee en koffie met een koekje, en er was geen gedoe met betalingen achteraf. Dit is absoluut een van de beste aankopen die ik ooit deed op Groupon, en ik heb mijn mozaïekkunststuk thuis om daar af en toe nog aan terug te denken.

9.0

Website MozaïekMonumenten

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s