Kerstplaza Groningen recensie – Martiniplaza (Groupon)

Het is een ietwat verwarrende naam als je naar dit evenement gaat op Nieuwjaarsdag, maar je kunt er nog tot 4 januari heen dus ik dacht, ik plaats de recensie zo snel mogelijk. Hoewel ik heb begrepen dat dit een jaarlijks terugkerende traditie is in Groningen, dus wellicht lees je dit stuk eind 2014, 2015 of nog later. Hoe dan ook, Kerstplaza is een soort kermis meets markt. Het heeft eigenlijk niets met Kerstmis te maken, behalve dat de aankleding her en der wat dennentakken en extra lichtjes bestaat. Maar, iedereen die kermis kent, weet dat lichtjes daar sowieso al ten overvloeden zijn. Het is echt een kinderevenement en ik ging er dan ook met de hele familie heen.

Gelukkig was er een Groupon-actie, waardoor een entreeticket niet 13 euro per persoon was, maar slechts 7,50 euro wat uiteraard een aanzienlijk zachter prijsje is. Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis, senioren betalen 7 euro, maar verder betaalt iedereen hetzelfde entreebedrag. Erg fijn dat iemand uit de familie de actie op Groupon had gezien, want anders zouden we er ten eerste niet eens van weten en ten tweede 11 x 13 = 143 euro betaald in plaats van 82,50 euro. Ik moet zeggen, ik had werkelijk geen idee wat ik moest verwachten maar toen ik er eenmaal was, was het simpel: het is een kermis, maar dan binnen.

Kerstmarkt1Kerstplaza2

Het meest verrassende vond ik dat je voor die 7,50 euro een kaart kreeg waardoor je alle attracties kon doen (behalve uiteraard die waar je een prijs kon winnen zoals eendjes vissen). Er waren zelfs wat extra lootjes waardoor je nog een keer in je favoriete attractie kon en als dat nog niet genoeg was, dan kon je nog voor 2 euro opnieuw zo’n hele kaart aanschaffen met lootjes. Ik vond het verbazingwekkend dat je in attracties kon gaan waar je normaal 2,50 euro per stuk voor betaalt op de kermis. Wat ik daarbij trouwens wel weer zorgelijk vond, was hoe rustig het was. We konden overal meteen in, en er waren echt niet genoeg mensen om het geheel draaiende te houden. Sterker nog, sommige attracties hadden zoveel lichtjes en mistmachines, dat de energierekening daarvan alleen al meer moest zijn dan de opbrengsten.

Nu schijnt deze traditie te worden gesponsord door de gemeente Groningen, dus dat is wel erg netjes. Het was sowieso een heel erg leuk evenement, de kinderen konden heel gemakkelijk zelf kiezen waar ze heengingen en het was zelfs kleinschalig genoeg voor de iets oudere kinderen om zelf ergens naartoe te gaan. De Breakdance, de Buggies, het Lunapark, allemaal stond het er met in het midden een fijne horeca-omgeving met wat snacks en koffie. Ook daarop zat weer korting, dus het was een prachtige dag voor CheapMiep! Overigens hoefden we niet eens die tweede rittenkaarten te kopen, want veel attracties waren iets te klein voor volwassenen dus alle opa’s, oma’s, tantes, ooms en ouders gaven hun bonnetjes dan aan de kinderen voor een tweede ronde.

Kerstplaza6Kerstplaza4

De kids hadden het dus fantastisch met zwieren, zwaaien, lichtjes en het feit dat ze overal bonnetjes voor hadden dus niet bij ouders hoefden te jengelen. Hoewel uiteraard het eendjes vissen nu ineens heel interessant was, want dat zat er natuurlijk niet standaard bij. Om 3 uur ’s middags was er een circus, waarin een koorddanser, jongleur, clown en hoepel-jongedame een optreden gaven. Helaas kwamen er ook dieren aan te pas, waar ik geen fan van ben. Of nou ja, ik ben er groot fan van, vandaar dat ik ze liever niet in een circusring zie. Honden prima, dat was erg leuk en de hondjes hadden er overduidelijk veel plezier in, maar een groep eenden die even door twee hoepels werd gejaagd; ik was er weinig van gecharmeerd.

Verder vond ik het circus fascinerend, het was enorm kleinschalig en dat had iets aandoenlijks, helemaal omdat er toch wel wat dingetjes fout gingen. Wat het allermeeste indruk maakte, was de vrouw op de trapeze, die op haar hoofd ging staan zonder benen en armen te gebruiken. Erg leuk dat de mensen zo werden vermaakt door jonge mensen die waarschijnlijk meer willen doen in de circuswereld, maar nogmaals; die eenden mogen er van mij uit, evenals het varken/zwijn. Houd het lekker bij honden, die houden ervan om voor mensen te werken. Deze wel in ieder geval.

Kerstplaza7Kerstplaza5Kerstplaza10

De kinderen hadden veel lol en gingen daarna nog in wat attracties, die door het hele Martiniplaza waren opgesteld. Het was fijn om binnen naar de kermis te gaan en natuurlijk nog beter dat je niet hoefde te betalen. De kleine markt die erbij zat, had van mij niet gehoeven. De bling-bling-tassen en telefoonhoesjes die daar werden verkocht die zijn ook op een normale wekelijkse markt buiten verkrijgbaar en het is simpelweg niet waarvoor je komt, dus je loopt daar eigenlijk vrij snel langs zonder iets te kopen. Of ze moeten meer kraampjes neerzetten, of ze moeten het niet niet doen. Die mensen kunnen bijvoorbeeld beter creatieve workshops geven aan kindertjes of ouders.

Het circus en de markt hadden van mij niet zo nodig gehoeven, maar dat is het enige negatieve dat ik te melden heb over Kerstplaza. Al met al ben ik de hele dag vooral verrast geweest van hoe goedkoop het allemaal was. Het is heerlijk om lekker binnen te kunnen zijn in de koude winter en het was echt een goede deal op Groupon. Het circus en de markt hadden van mij niet zo nodig gehoeven, maar de kinderen hebben zich fantastisch vermaakt in de attracties en ik ben zelf ook nog in iets geweest, wat erg lollig was. Volgend jaar weer? Ik denk het wel.

8

Website Kerstplaza Groningen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s