Schilderen als Bob Ross Recensie – schilderworkshop (VakantieVeilingen)

Vroeger was Bob Ross altijd te zien op AT5, middenin de nacht op zaterdag. Als ik dan thuiskwam van de club, dan keek ik dat nog even in bed. Niet alleen omdat het eigenlijk heel grappig en schattig is, maar ook omdat de stem van deze meesterschilder heerlijk rustgevend is. Nu ga je natuurlijk niet mee schilderen als je half-dronken in bed ligt, maar elke aflevering dacht ik: ‘Dit moet ik ook een keer doen’. Gelukkig kan dat nu, zonder dat je videorecorder moet kopen omdat Bob Ross’ televisieserie alleen nog op videoband verkrijgbaar is. Op VakantieVeilingen is er een Bob Ross schilderworkshop beschikbaar.

“And a little treefriend there”, wordt er gegrapt voordat de schildercursus ook maar begint. We zitten in een leuk pandje in Amsterdam Noord met een schort om achter onze ezels te popelen om te beginnen. Er staan enkele lange tafels met daaraan diverse one-day-kunstenaars en de sfeer is enorm gezellig. Ik zou bijna willen zeggen; precies zoals Bob Ross dat tof gevonden zou hebben. Er is een docent en hij heeft een hulpje dat assisteert bij het uitdelen van klodders verf. Er wordt gewerkt met olieverf, een goedje dat heel geconcentreerd is en waar je dus weinig van nodig hebt. Een mini-veegje kan al geweldige effecten hebben op doek.

Schilderen als Bob Ross

In het begin worden we gevraagd het hele doek wit te schilderen en daarna moeten we hier en daar wat blauwe vlekken maken. Zelfs als je een voorbeeld ziet van wat het uiteindelijk wordt, heb je nog steeds geen idee of je niet keihard bezig bent met het grootste misbaksel ooit. Al met al komen er steeds meer dingen bij, een veeg wit op de grauwe driehoek en meteen lijkt het een superrealistische weergave van een bekende berg. Bomen maken vergt wat vaardigheden, maar uiteindelijk heeft iedereen mooie dennetjes op doek gekregen.

Schermafbeelding 2015-07-17 om 19.10.51

Het tempo van de cursus is prima bij te houden en het is ontzettend verrassend om die vlekken te zien uitgroeien tot een klein meesterwerkje om trots op te zijn. Ik had op zaterdagnacht altijd het gevoel dat Bob Ross dat wel leuk voordeed, maar dat je dat nooit zelf zo kon krijgen. Deze workshop heeft aangetoond dat ik het mis had. Echt iedereen kan schilderen met Bob Ross. Ik vond de docent ook een hele vriendelijke man. Tijdens de cursus kon je wat drinken pakken voor een euro of iets, en na de cursus kreeg je de mogelijkheid een pizzadoos mee te nemen om je schilderij precies in te stoppen. Olieverf doet er eeuwen over om te drogen, dus die pizzadoos was een welkome transportmethode voor ons. We waren namelijk op de fiets gegaan (erg slim, not).

Een zeer geslaagde cursus, waarvan ik het schilderijtje nog steeds in mijn huis heb staan. Het leuke is ook dat het tof is om aan het einde van de workshop langs iedereen te lopen en te zien hoe groot de verschillen toch nog zijn, ondanks dat we allemaal precies dezelfde opdrachtjes hebben uitgevoerd. Zelfs tussen die van mij en die van mijn vriend zitten enorme verschillen. Hoe vind je hem?

BobRoss

Amsterdam Noord versus Zaandam

Ik kocht deze workshop voor 37 euro, op zich best een hoog bedrag voor VakantieVeilingen, maar het was het geld meer dan waard. Olieverf is duur, je kreeg een canvas, je kreeg goed les met tips en veel aandacht, plus die 37 euro is voor twee personen en je hebt er toch een hele middag lol mee. Ik was zelfs zo positief over de workshop, dat ik er vorig jaar nog eentje heb gedaan. Toen betaalde ik maar 16 euro en ben ik uiteindelijk in mijn eentje gegaan. Natuurlijk iets minder gezellig, maar de sfeer was ook in Zaandam, waar ik toen was, erg goed.

Het was wel allemaal wat groter aangepakt en er was dus iets minder persoonlijke aandacht. Ook vond ik het schilderij dat we toen maakten minder mooi, omdat het een sneeuwlandschap was. Een sneeuwlandschap is moeilijker, omdat hier veel wit in zit (maar je wil ook weer niet dat het teveel wit is zodat het niks lijkt). Ik had achteraf gezien iets teveel wit en dat is wel een nadeel aan een workshop als deze: je gaat niet aan het einde nog dingen veranderen in de basis die je een uur geleden legde…
Ik was van die in Zaandam minder gecharmeerd, maar inmiddels is deze workshop alleen nog in Zaandam beschikbaar (en de website Bob.nu is uit de lucht, dus ik hoop dat ze wel met de workshops doorgaan!).

BobRoss2

Happy Accidents!

Het enige dat ik kan aanraden is om er lekker heen te gaan, ondanks dat ik mijn bezoek aan de Zaanse iets minder vond dan de Amsterdamse. Komt natuurlijk door hoge verwachtingen en dat ik deze magie al eens had meegemaakt. Het is vooral als je met bekenden gaat een enorm gezellige aangelegenheid, of je nu nog nooit een kwast hebt vastgehouden of al jaren je eigen schilderijen maakt. No mistakes, only happy accidents!

Schermafbeelding 2015-07-17 om 19.13.18

8.5

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s