World of Ajax Stadiontour Recensie (VakantieVeilingen)

Voetbal is zo belangrijk in Nederland, dat mensen je vaak wegzetten als ‘psychisch niet in orde’ als je er niet van houdt. In een poging om iets beter te leren begrijpen wat die mensen toch zo fascineert aan deze sport, ben ik op een World of Ajax stadiontour gegaan. Nu lieg ik een klein beetje, want ik had het ook georganiseerd voor een collega die wegging (ja, die van de M&M’s). Een Brit die groot fan is van Manchester United en eigenlijk graag een voetbalwedstrijd had willen zien tijdens zijn periode in Nederland.

Helaas heb ik al die maanden voor hij wegging niet kunnen regelen dat hij bij een wedstrijd kon zijn, wat deels te wijten is aan mijn desinteresse in de sport. Eigenlijk zeg ik het verkeerd, ik vind de sport fantastisch leuk. Vroeger was ik vaak een balletje aan het trappen met jongens uit de buurt en ons meisjesteam op de basisschool was bloedfanatiek tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Het hele gedoe eromheen is wat mij voetbal doet haten: hooligans, politiemannen die iets beters te doen hebben, Belastinggeld, sporters met hoge salarissen, hooligans, schwalbes en nog meer hooligans.

Goed, het was dus wat vaag hoe ik nou een kaartje kon bestellen voor een wedstrijd, want volgens mij moet je dan ook helemaal gescreend worden van te voren of een of andere speciale pas hebben. Teveel gedoe, ik dacht, ik boek een gezellige toer door het Ajax-stadion zo op zijn een-na-laatste dag werken in ons land. Met een groep van 15 man gingen we door de Arena met een toerleider en enkele andere bezoekers. We liepen langs de kleedkamers, namen plaats in het perscentrum en kwamen uiteraard langs het veld terecht.

AjaxTour

Het is ten strengste verboden om op het veld te gaan, dus we hebben lekker gehangen bij die tunnel waar de belangrijke mensen door wandelen naar hun peperdure zetels. Het leukste vond ik, maar dat kan aan mijn beroep liggen, de persruimte. Het was erg grappig dat je daar plaats kon nemen alsof je Louis van Gaal was en collega’s die journalistje speelde kon uitkafferen. En natuurlijk was het ook tof om een foto te maken achter die microfoon. Het fascineerde me enorm en ik vond het heel erg gaaf om de plekken te zien waar de gedesinteresseerde spelers na de wedstrijd worden geïnterviewd.

Mijn collega’s hadden het erg naar hun zin en waren vooral onder de indruk van het stadion met alle zetels, grasmatten en het speciale mini-vak voor de tegenpartij. Ik had van te voren op Vakantieveilingen twee keer de ‘World of Ajax Stationtour Amsterdam Arena’-veiling gewonnen, waardoor ik voor 4 personen slechts 34 euro kwijt was. De baas kocht wat losse kaartjes erbij voor de rest (a 14,50 euro per persoon) en uiteindelijk vond ik het achteraf wel erg duur.

Je kreeg weliswaar een film te zien over Ajax en je kon die toergids alles vragen, het was wel maar een uurtje. Er werd wel een foto gemaakt die dan later op Facebook kwam, wat wel tof was. Toch had ik het leuker gevonden als je de foto ook geprint kreeg, zodat je een souvenirtje had van je Ajax-toer.

AjaxTour2

Als ik de prijs van deze rondleiding vergelijk met bijvoorbeeld een dag Artis, waarbij je niet slechts een uurtje maar echt een hele dag op pad bent, dan zou ik toch die paar euro meer neertellen en naar Artis gaan. Als ze van het stadionbezoek echt een dagje uit willen maken, dan zullen ze nog iets moeten toevoegen aan de toer. Ik zou 10 euro een redelijkere prijs vinden, maar misschien dat je met een Ajax-hart wel je ogen uitkijkt tijdens zo’n toer. Het lijkt me dat je als fan wel vaker in het stadion komt en ik vraag me af hoeveel meerwaarde het heeft om de toer te doen.

Locatie is ook een probleem in dit geval. Stel dat je met een gezin met kinderen naar de Arena Boulevard gaat, wat kun je dan de hele dag doen behalve deze toer? Je zou uit eten kunnen gaan, een concert kunnen bezoeken of naar de film in Pathe. Wat winkelen is ook leuk, maar dat zullen kinderen waarschijnlijk niet met je eens zijn. Hoewel, er is een Ballorig, waar je de kleinsten kunt achterlaten wanneer je bijvoorbeeld door de woonboulevard gaat of de MediaMarkt/Decathlon. Maar laten we eerlijk zijn, de Arena Boulevard is niet bepaald een heel inspirerende plek voor een dagje uit. Ik zou de toer dan ook vooral aanraden als je toch naar een concert gaat, helemaal als je wat verder weg woont.

Goed, nu klink ik wat negatief en dat ben ik in principe niet hoor. De toer nam je netjes mee door de Arena, zonder je te vermoeien met een vijf-kilometer-lange wandeling. Alle belangrijke plekken van Ajax heb je tijdens de toer gezien, zelfs de kleedkamers, en wat dat betreft was het een leuke toer. De leider vertelde grappige dingetjes, vooral als mijn enthousiaste collega’s hem iets vroegen. Ajax is meer tot leven gekomen voor me, al blijf ik het stadion toch alleen bezoeken bij concerten.

6.5

Website Arena Ajax Stadiontour

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s