Jack’s Art Recensie – Graffiti Schilderij / Glamour Art (Groupon)

Een Glamour Art-arrangement bij Jack’s Art, als dat niet fancy klinkt, dan weet ik het ook niet meer. Deze man staat al langere tijd op VakantieVeilingen, maar ik heb voor mijn creatieve uitspatting gekozen voor Groupon. Achteraf gezien moet ik toegeven dat je beter kunt gaan voor Vakantieveilingen, want hij gaat er daar een aanzienlijk lagere prijs uit. Echter, is deze creatieve workshop wel de moeite waard?

Jack’s Art z’n werkruimte wordt weliswaar een atelier genoemd, het mag ook onder de noemer kunstfabriekje vallen. Deze creatieve workshop wordt gegeven aan een heel leger aan klanten tegelijk. Dat klinkt misschien wat negatief, maar dat hoeft niet zo te zijn; hij leert je wat je moet leren, en vervolgens is het aan jou om daar wat leuks mee te doen. Bovendien wandelt Jack zelf ook rond om tips te geven.

Aan het begin is het wat chaotisch. In een ex-bedrijfspand nabij het station van Apeldoorn staan overal schilderijen en de grond zit helemaal vol met verfspatten. De medewerkers van Jack zijn herkenbaar aan hun met verfspatten bewerkte kleding en hun jonge leeftijd. Als je je bij een van hen meldt, dan geef je de bon af en aangezien dat inclusief een doek van 52 bij 72 centimeter is, geven ze die aan je. Mocht je een groter doek willen, of bijvoorbeeld met je partner een doek willen maken, dan betaal je daar wat meer voor.

Omdat het geheel niet al te verfvrij is bij Jack, raad ik je aan om hele oude kleding aan te doen. Mijn vriend realiseerde zich niet helemaal wat schilderen inhoudt, dus als je ergens een man zit lopen met een G-star spijkerjack met een gele verfvlek op de mouw.. Je kunt natuurlijk een plastic schortje gebruiken om te zorgen dat je niet vies wordt, maar dat bedekt natuurlijk maar een klein gedeelte van je lijf.

Goed, na een tijdje te hebben rondgelopen op de enorme verdieping die van Jack is, en heel veel van zijn Herman Brood-achtige kunst te hebben bekeken, riep Jack iedereen bij elkaar. In een kringetje stonden we om hem heen, terwijl hij op de grond een canvas smeet en begon te spuiten met een graffiti-spuitbus. Dat verklaart meteen waarom de hele grond een regenboog lijkt: hier wordt niet geschilderd met ezels, gewoon freestyle op de vloer. Eerst een outline, daarna de witte vlakken de kleuren geven die je wilt en dan weer overspuiten om de details neer te zetten. Verf pakken kon op diverse locaties, plus je kon gebruikmaken van diverse sjablonen. De uitleg duurde maximaal 10 minuten, en daarna kregen we een uurtje of wat de tijd om onze eigen ‘Jack’ te maken.

JacksArt

Het advies werd gegeven om niet vijftien kleuren te gebruiken, maar het bij 3 tot 4 kleuren te houden. Een goede tip, want het dwingt je om goed na te denken over welke kleuren bij elkaar passen en ondanks dat het nogal chaotische drukke schilderijen zijn, zit er dan toch een bepaalde rust in waardoor het prettig blijft om naar te kijken. Ik koos paars, roze, blauw en oranje en begon lekker chaotisch een poes en een gamecontroller op het doek te zetten. Tot slot, tijdens het wachten op mijn vriend, nog even wat luipaardprint erbij gespoten met een sjabloon en klaar is kees. Je hebt het razendsnel gedaan, maar het duurt wel een tijd voordat de acrylverf droog is.

Nou is dat normaliter niet hoe acrylverf werkt, maar bij Jack ga je niet met een penseel te werk. Je gebruikt alleen een graffiti-spuitbus en verder verfrollers, waarmee je heel vlug en heel dik verf aanbrengt. Ondertussen kon je ook thee en koffie pakken, wat allemaal op basis van vertrouwen werd geregeld qua betaling. Ik houd er altijd erg van als bedrijven dit doen, want dat maakt de boel een stuk relaxter. Overigens hadden wij door onze Groupon recht op een gratis kopje thee of koffie, dus dat was sowieso geen probleem. Wat ik heel leuk vond aan ons bezoek aan Jack’s Atelier was niet eens het schilderen zelf zozeer, maar de sfeer. Het is net alsof je een soort creatieve hippie-commune binnenloopt en de sfeer is enorm gemoedelijk. Bezoekers hebben in eerste instantie zoiets van: help, wat gebeurt hier allemaal? Maar als ze eenmaal zelf aan het schilderen zijn, dan komen ze wel los.

Het schilderij dat ik heb gemaakt, hangt naast die van mijn vriend boven onze bank. Een heel prominente plek in de huiskamer, dus wat dat betreft heeft Groupon helemaal gelijk gehad met hun tekst: “Een bijzondere en stoere blikvanger in je huis of bedrijf”. Ik ben er nog altijd heel erg blij mee, hoewel het wel een gedoe was om hem mee naar huis te nemen. Mijn vriend en ik verbleven in hotel De Gouden Leeuw in Bronckhorst na ons schilderavontuur en gelukkig konden we wel een doos meenemen bij Jack om de natte schilderijen in te doen, we moesten ze eenmaal in het hotel natuurlijk snel uit de doos halen om verder te laten drogen. Het viel me heel erg mee hoe ze uiteindelijk zijn geworden, want we hebben een heel eind met die natte schilderijen in doos rondgewandeld.

Ik zou deze creatieve workshop absoluut aanraden. Het is niet een workshop waarbij je detaillistisch met een ezel te werk gaat, het is wat rauw maar wel met gemoedelijke sfeer; doe oude kleren aan, verwacht niet te veel persoonlijke aandacht en duik gewoon eens een paar uur in dat atelier. Jack’s Art is makkelijk bereikbaar met zowel trein (loopafstand van Apeldoorn Centraal) en er is gratis parkeergelegenheid naast het pand. Maar nogmaals, ik zou gaan voor een VakantieVeilingen-bon, want de Groupon van 39 euro voor 2 personen is aanzienlijk prijziger. Overigens is de normale prijs volgens Groupon 118 euro, wat ik een ietwat vreemd en uit de lucht gegrepen bedrag vind. Acrylverf is niet heel duur, een doek ook niet, en het is niet alsof Jack een uur lang met jou bezig is, er waren tientallen mensen tegelijk. De Groupon was een goede prijs voor deze activiteit, en het is erg leuk om dit met het hele gezin te doen, helemaal omdat je niet alleen een grappige herinnering maakt bij Jack, maar ook nog eens een mooi product daarvan meeneemt naar huis.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s